Ce se depisteaz─â prin analiza sputei

1 2 jpg jpeg

Afec┼úiunile respiratorii sunt unele dintre cele mai comune probleme cu care ajungem la medic. At├ót praful, c├ót ┼či polenul, sporii fungici, bacteriile, virusurile ┼či poluan┼úii din aer pot s─â d─âuneze aparatului respirator. C├ónd acesta este afectat, apare tusea, ├«n urma c─âreia expector─âm o mucozitate v├óscoas─â, numit─â sput─â.

Examenul microbiologic al sputei este recomandat deseori ├«n cazuri de tuse cronic─â sau dac─â tratamentul prescris ini┼úial nu a dat rezultatele a┼čteptate. De┼či nu este u┼čor de interpretat, el ofer─â de cele mai multe ori indicii clare, care ajut─â la stabilirea diagnosticului.

Examenul de sput─â este recomandat:

- în caz de suspiciune de tuberculoză;

Cite┼čte ┼či: Tusea prelungit─â, semn de tuberculoz─â

- pentru a diagnostica o infecţie respiratorie (pneumonită) care pare a fi legată de un germen atipic, cum sunt Legionella, Mycoplasma sau Chlamydia;

- ├«n caz de e┼čec al unui tratament antibiotic pentru o infec┼úie pulmonar─â;

- la pacienţii cu fibroză chistică, pentru a căuta o eventuală infecţie cu Pseudomonas aeruginosa sau cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), bacterii deosebit de periculoase;

- pentru prescrierea unui tratament eficient cu antibiotice la pacienţii cu imunodeficienţă.

├Än alte cazuri (de exemplu, bron┼čit─â sau pneumonit─â acut─â care nu necesit─â spitalizare), tratamentul antibiotic este administrat uneori f─âr─â s─â fie necesare analizele.

Când medicul nu are nevoie să cunoască cu precizie bacteria implicată pentru a alege cel mai potrivit antibiotic, nu este prescrisă analiza sputei. În ce constă examenul sputei

Testul ├«n sine este relativ simplu ┼či nu necesit─â o preg─âtire prealabil─â complicat─â. Doar c├ónd colectarea sputei se realizeaz─â prin bronhoscopie, pacientul nu are voie s─â m─ân├ónce ┼či s─â bea nimic cu cel pu┼úin 6 ore ├«nainte de colectarea probei. ├Än cazul ├«n care pacientul sufer─â de tuberculoz─â, vor fi recoltate, de obicei, 3 sau chiar mai multe probe de sput─â.

Produsul patologic este trimis la laborator, unde este atent examinat macroscopic, deoarece aspectul acestuia este particular ├«n anumite afec┼úiuni ÔÇô de exemplu, o sputa cu mucozit─â┼úi, aerate indic─â o bron┼čit─â acut─â sau astm bron┼čic, ├«n timp ce una purulent─â e secretat─â ├«n abcese pulmonare ┼či bron┼čiectazii.

Recoltarea se face dimineaţa.

Înainte de recoltarea sputei, nu ai voie să mănânci sau să bei, nici să te speli pe dinţi.

Se recoltează secreţiile rezultate în urma unui efort de tuse, într-un recipient special, steril.

Proba de sput─â se p─âstreaz─â la rece.