Ce se poate depista prin ecografia cardiacă

1 ecografie cardiaca jpg jpeg

Ecocardiografia, cum mai este cunoscută ecografia cardiacă, este o metodă de evaluare a structurii inimii, bazată pe ultrasunete. Este un examen, uşor de realizat, care nu presupune iradiere, este nedureros, se poate efectua în orice moment al zilei, fără a necesita restricţii.

După un consult cardiologic, medicul poate stabili dacă este nevoie sau de ecocardiografie. În general, ea este recomandată dacă se constată existenţa unui suflu cardiac, pacientul se plânge de oboseală persistentă în urma unui efort, dacă acuză dureri toracice sau dacă în familie există boli cardiace cu transmitere genetică. De asemenea, mai este necesară pentru persoanele suspecte de anomalii congenitale, cardiopatie ischemică sau celor care au suferit infarct miocardic.

Diagnostichează tumori cardiace

Prin intermediul ecografiei cardiace poate fi măsurată dimensiunea inimii, grosimea pereţilor ei, se observă închiderea şi deschiderea valvelor şi eventualele calcificări şi depuneri de colesterol la nivelul peretelui arterial. „Ecocardiografia pune diagnosticul în: modificări de structură cardiacă: dilatare cavităţi, îngroşarea pereţilor, regurgitări valvulare (valvele cardiace nu se închid bine şi sângele scapă înapoi, contrar sensului de circulaţie), stenoze valvulare (valvele se deschid mai puţin). În cardiopatia ischemică se vizualizează zone de contracţie redusă în repaus (când pacientul stă), sau post efort “, afirmă Corina Popa, medic specialist cardiolog Hyperclinica Medlife Berceni. Tot prin intermediul acestei analize se pot diagnostica tumorile cardiace sau se poate semnala prezenţa lichidului în pericard, apărut în urma unei răceli sau în urma unor eventuale probleme tiroidiene.

Cum se realizează

„Examenul este simplu, pacientul este aşezat pe o canapea comodă şi culcat pe partea stângă. Medicul utilizează o sondă care este plasată în mai multe poziţii pe torace şi substernal, pentru a culege cât mai multe informaţii. Pentru a obţine o imagine cât mai corectă, pe sondă se aplică un gel incolor, care nu pătează şi nu poate da alergii, singurul disconfort resimţit de pacient putând fi senzaţia de rece şi uşor cleios“, explică doctorul Corina Popa.