Ce avantaje ai dacă donezi sânge
Beneficiile acestei acţiuni sunt mult mai numeroase. Iată ce alte avantaje ai dacă donezi sânge:
Ce avantaje ai dacă donezi sânge: reduci riscul apariţiei mai multor boli grave
Cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. În medie, este nevoie de 500.000 de unităţi anual, în România. Ce avantaje ai dacă donezi sânge? De exemplu, există câteva beneficii majore pentru organism. Prin această acţiune îţi ajuţi organismul să-şi împrospăteze sângele, dar şi să-şi crească imunitatea. Totodată, o donare de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular, dar şi cel de paralizie. În plus, în cazul donării rezistenţa la traumatisme creşte.
Pe de altă parte, bărbaţii sunt predispuşi la riscul apariţiei hemocromatozei, o afecţiune cunoscută pentru nivelul ridicat de fier în sânge. Aceasta poate duce la apariţia bolilor de inimă şi a altor probleme grave de sănătate. Cercetările în domeniu au demonstat că bărbaţii care au donat sânge de cel puţin 3 ori pe an, au un risc redus de până la 50 % să sufere un infarct.
O rată mai mică de cancer. Ce avantaje ai dacă donezi sânge
În plus, numeroase studii făcute în Marea Britanie au arătat că donatorii de sânge îşi reduc riscul de a avea atacuri cardiovasculare (atac de cord) şi, de asemenea, îşi micşorează riscul de a face cancer. Pe de altă parte, pentru fiecare 250 de ml de sânge se consumă 700 de calorii.
E bine de menţionat şi faptul că persoanele care donează sânge de două ori pe an au o rată mai mică de cancer şi mortalitate decât cei care nu donează sânge.
Totodată, donatorii de sânge au dreptul să facă un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. Donatorii de sânge pot primi un tratament cu fier, gratuit, dacă se depistează vreun sindrom anemic datorat donărilor repetate.
Ce alte avantaje mai au donatorii de sânge: tichete de masă şi zi liberă la muncă
Donatorii de sânge au dreptul să primească 7 tichete de masă, dar şi o zi liberă de la locul de muncă. De asemenea, ei pot beneficia şi de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu.