Şi copiii pot avea probleme cu colesterolul

1 2 jpg jpeg

„Copiii cu un nivel foarte mare al colesterolului ajung adulţi cu risc crescut de bolicardiovasculare, ba, mai mult, riscă să facă infarct miocardic sau accident vascular cerebral la 20-30 de ani”, atrage atenţia profesorul doctor Marius Vintilă, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti.

Şi asta deoarece în ceea ce priveşte nivelul colesterolului, factorul genetic este foarte important. “În cazul copiilor care au părinţi cu hipercolesterolemie, ateroscleroza poate începe încă de la vârsta de şase ani”, ne-a mai spus prof. Vintilă.

Dacă şi la această vârstă valorile colesterolului total depăşesc cu mult 150 mg/dl (valoarea normală), este necesară administrarea unui tratament medicamentos, la recomandarea medicului.

În cazul copiilor cu un nivel ridicat al colesterolului se recomandă, în primul rând, o dietă săracă în grăsimi şi bogată în alimente antioxidante şi în cereale integrale. Iată câteva sfaturi “de aur”:

- consumaţi produse lactate cu conţinut redus de grăsimi;

- folosiţi uleiuri vegetale sau margarine soft cu conţinut scăzut de grăsimi saturate;

- mâncaţi preparate pe bază de peşte şi legume, în loc de carne sau pui;

- evitaţi mezelurile;

-limitaţi consumul de ouă, la 2-3 pe săptămână;

- consumaţi cereale integrale şi multe fructe şi legume.

Mănâncă nuci şi seminţe

Adaugă în dieta ta zilnică stanoli obţinuţi din plante. Stanolii sunt compuşi naturali găsiţi în uleiurile vegetale, nuci şi seminţe ce scad cantitatea de colesterol care pătrunde în circuitul sanguin.

5-10 g de fibre pe zi

Este bine să consumaţi între 5-10 g. de fibre pe zi. Fibrele solubile se găsesc în fructe, legume, ovăz şi fasole.

Ele ajută la captarea colesterolului în tractul digestiv, astfel încât să treacă mai degrabă prin întreg corpul, decât să pătrundă în sânge. Astfel, este bine să se consume cereale la mic-dejun şi fructe între mese.

Peştele scade tensiunea

Peştele scade nivelul de colesterol din sânge datorită conţinutului de acizi graşi omega 3. Aceştia ajută inima prin scăderea tensiunii şi a riscului de apariţie a cheagurilor de sânge. Sunt recomandate cel puţin două porţii de peşte pe zi.