Când avem nevoie de bronhoscopie

1 2 jpg jpeg

În timpul bronhoscopiei, medicul analizează interiorul căilor respiratorii cu ajutorul unui instrument subţire, numit bronhoscop. Analiza se poate realiza fie cu ajutorul unui bronhoscop flexibil (tub subţire, prevăzut la capăt cu o cameră video), fie cu un unul rigid. Această ultimă variantă este preferată mai ales atunci când există hemoragii care pot împiedica vizualizarea corectă.

Bronhoscopia ajut─â la diagnosticarea unor boli precum cancerul bronhopulmonar, fibrozele pulmonare ┼či tuberculoza.

├Änaintea realiz─ârii bronhoscopiei este necesar─â efectuarea unor analize de s├ónge ┼či a unor teste respiratorii. Medicul trebuie s─â fie informat dac─â pacientul este alergic la vreun medicament, dac─â se afl─â sub tratament cronic sau dac─â ia anticoagulante.

Cu 6-8 ore înaintea de efectuarea acestei analize este indicat ca pacientul să nu consume alimente lichide sau solide.

Cum se realizeaz─â

Bronhoscopia cu bronhoscopul flexibil: pacientului i se aplic─â un anestezic la nivelul gurii ┼či nasului, care ajut─â la reducerea reflexului de ├«nghi┼úire. Bronhoscopul este introdus pe gur─â sau pe nas, iar camera bronhoscopului este conectat─â la un monitor, prelev├óndu-se probe care vor fi analizate la microscop sau pentru biopsie.

Bronhoscopia cu bronhoscopul rigid: se efectuează anestezia generală, după care este introdus bronhoscopul, prelevându-se probe care urmează a fi analizate.

Sfaturi dac─â faci analiza:

-evit─â s─â bei, s─â m─ân├ónci timp de dou─â ore ┼či nu fuma 24 de ore dup─â ce ai f─âcut bronhoscopia

-anunţă medicul dacă nu poţi să respiri corect după ce ai făcut investigaţia sau dacă apare febră care durează mai mult de 24 de ore