Când avem nevoie de bronhoscopie

1 2 jpg jpeg

În timpul bronhoscopiei, medicul analizează interiorul căilor respiratorii cu ajutorul unui instrument subţire, numit bronhoscop. Analiza se poate realiza fie cu ajutorul unui bronhoscop flexibil (tub subţire, prevăzut la capăt cu o cameră video), fie cu un unul rigid. Această ultimă variantă este preferată mai ales atunci când există hemoragii care pot împiedica vizualizarea corectă.

Bronhoscopia ajută la diagnosticarea unor boli precum cancerul bronhopulmonar, fibrozele pulmonare şi tuberculoza.

Înaintea realizării bronhoscopiei este necesară efectuarea unor analize de sânge şi a unor teste respiratorii. Medicul trebuie să fie informat dacă pacientul este alergic la vreun medicament, dacă se află sub tratament cronic sau dacă ia anticoagulante.

Cu 6-8 ore înaintea de efectuarea acestei analize este indicat ca pacientul să nu consume alimente lichide sau solide.

Cum se realizează

Bronhoscopia cu bronhoscopul flexibil: pacientului i se aplică un anestezic la nivelul gurii şi nasului, care ajută la reducerea reflexului de înghiţire. Bronhoscopul este introdus pe gură sau pe nas, iar camera bronhoscopului este conectată la un monitor, prelevându-se probe care vor fi analizate la microscop sau pentru biopsie.

Bronhoscopia cu bronhoscopul rigid: se efectuează anestezia generală, după care este introdus bronhoscopul, prelevându-se probe care urmează a fi analizate.

Sfaturi dacă faci analiza:

-evită să bei, să mănânci timp de două ore şi nu fuma 24 de ore după ce ai făcut bronhoscopia

-anunţă medicul dacă nu poţi să respiri corect după ce ai făcut investigaţia sau dacă apare febră care durează mai mult de 24 de ore