Asa previi cancerul! Analizele medicale pe care trebuie sa le faci anual
In numeroase cazuri, analizele medicale efectuate regulat reprezinta cea mai buna metoda prin care problemele de sanatate pot sa fie prevenite. Descopera cum poti sta departe de boli grave cum este cancerul!
Screening-ul pentru diverse afectiuni a dovedit in numeroase cazuri ca poate salva viata. Este mai la-ndemana sa previi decat sa tratezi, iar o problema de sanatate depistata timpuriu poate sa fie nu doar tratata mai usor, ci pot fi evitate eventualele complicatii.
Nu multe sunt regulile pe care putem sa le punem in practica si care ne ajuta sa tinem o parte dintre afectiuni la distanta. Printre acestea se numara controalele medicale regulate, un stil alimentar sanatos, echilibrat, dar cat mai diversificata, miscarea, dar si metodele prin care poate fi controlat stresul. Fa-ti programari din vreme si pune pe lista zonele cu probleme de sanatate, care au nevoie de ingrijire medicala, apoi solicita ajutorul specialistilor. Nu amana sanatatea!
Analizele medicale pe care sa le faci anual: testarea glicemiei si masurarea profilului lipidic
Pe langa examenul fizic anual, doctorul mai poate indica si masurarea greutatii folosind calculul indexului de masa corporala. Iar asta deoarece obezitatea poate creste riscul de boala cardiovasculara, dar si de diabet zaharat.
Este indicat ca masurarea tensiunii arteriale sa fie facuta la un interval de cel putin 2 ani pentru femeile peste 20 de ani si, anual, dupa varsta de 40 de ani. De asemenea, printre investigatiile de facut anual si nu mai tarziu de acest interval, se mai numara si screening-ul anemiei feriprive (mai ales la femeile care se confrunta cu menstre abundente). Recomandata este si masurarea profilului lipidic (nivelul de colesterol si de trigliceride, la fiecare 5 ani, dupa varsta de 20 de ani, si mai des dupa 40 de ani), dar si testarea glicemiei la fiecare 3 ani, pentru depistarea prediabetului.
Bine de stiut! Masurarea densitatii osoase se face incepand cu varsta de 65 de ani, pentru screening-ul osteoporozei. La femeile cu greutate corporala mica sau cu fracturi osoase, testarea trebuie sa se faca mai devreme.
Ce investigatii din sfera ginecologica este indicat sa fie efectuate
Investigatii pe care sa le faci anual? In aceasta categorie se incadreaza controlul ginecologic cu examen pelvin si ecografie transvaginala (de la varsta de 20 de ani), dar si testul Papanicolau (indicat in intervalul de varsta 21-65 de ani).
Este bine sa stii ca, daca 3 teste consecutive au iesit normale, acest screening se poate face la fiecare 3 ani. De asemenea, se poate combina cu tipajul viraj HPV – o infectie cu transmitere sexuala ce poate duce la aparitia leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin. Se poate opta pentru vaccinare, daca ai pana in 26 de ani si testarea HPV iese negativ.
Lista de investigatii pe care sa le faci anul este completata de testarea pentru boli cu transmitere sexuala (cu atat mai mult daca exista mai multi parteneri sexuali sau un partener sexual nou), de examinarea sanilor, dar si de mamografie, procedura recomandata femeilor cu varsta de peste 50 de ani.
Dupa 2 mamografii cu rezultate normale, screening-ul se poate face din 2 in 2 ani. Pentru unele femei, medicul poate recomanda inceperea screening-ului mai devreme, daca acestea prezinta un risc crescut de cancer mamar. Este vorba si despre cele care au in familie cazuri de cancer de san sau daca sunt purtatoare ale genelor BRCA 1 si 2.
Daca nu stiai…
… colonoscopia este un test de screening pentru cancerul de colon si trebuie efectuat incepand cu varsta de 50 de ani. Se repeta la fiecare 10 ani, iar la persoanele cu risc la fiecare 5 ani.