Analizele urinei pot detecta bolile renale

1 2 jpg jpeg

C├ónd ├«┼úi faci analizele anuale, medicul de familie ├«┼úi va recomanda ┼či sumarul de urin─â. ├Äns─â acesta te poate trimite la analize de urin─â ┼či atunci c├ónd te prezin┼úi cu simptome precum durerile abdominale sau lombare, urinare frecvent─â sau dureroas─â, s├ónge ├«n urin─â sau cu prezum┼úia de sarcin─â. De asemenea, analizele de urin─â se fac ┼či la internarea ├«n spital sau ├«nainte de interven┼úii chirurgicale.

Analizele urinei: cum se procedeaz─â

Pentru acest tip de analiz─â nu este nevoie de o preg─âtire special─â. Bacteriile ┼či celulele aflate pe pielea din jurul uretrei, precum ┼či scurgerile menstruale, pot contamina mostra de urin─â, a┼ča c─â e bine ca zona s─â fie cur─â┼úat─â ├«n prealabil. Urina se colecteaz─â ├«ntr-un recipient steril de la farmacie, din prima urin─â de diminea┼ú─â. Se poate folosi ┼či urina din alt moment al zilei, mai ales dac─â medicul face o recomandare ├«n acest sens, ├«ns─â ├«n cea de diminea┼ú─â se v─âd cel mai clar posibilele anomalii. Las─â s─â curg─â ├«n toalet─â primul jet, apoi colecteaz─â p├ón─â umpli recipientul ┼či du-l la centrul de analize c├ót mai repede, ├«n cel mult o or─â.

Ce se poate depista prin analiza urinei

Urina este produs─â de rinichi, care filtreaz─â de┼čeurile, regl├ónd nivelul de ap─â din corp ┼či salv├ónd proteine, electroli┼úi ┼či al┼úi compu┼či pe care corpul ├«i poate refolosi. Orice substan┼ú─â de care nu e nevoie este eliminat─â prin urin─â. Multe afec┼úiuni pot fi depistate ├«n stadii incipiente prin identificarea substan┼úelor care nu sunt ├«n mod normal prezente ├«n urin─â ┼či prin m─âsurarea nivelurilor anormale ale anumitor substan┼úe.

Glucoza, proteinele, bilirubina, globulele ro┼čii ┼či albe, nisipul sau bacteriile pot fi prezente ├«n urin─â din mai multe motive: fie exist─â un nivel ridicat al substan┼úei ├«n corp, care ├«ncearc─â s─â o elimine prin urin─â, fie este prezent─â o boala renal─â sau o infec┼úie urinar─â.

Analizele urinei cuprind trei faze de testare: evaluarea vizual─â a culorii ┼či clarit─â┼úii urinei, examinarea chimic─â ┼či examinarea microscopic─â. Aceasta din urm─â se realizeaz─â de obicei atunci c├ónd s-a g─âsit ceva anormal ├«n prima sau ├«n a doua faz─â a test─ârii sau dac─â medicul a cerut special aceast─â examinare.

Rezultatele analizelor urinare trebuie duse spre interpretare medicului care le-a solicitat. Dac─â exist─â anumite suspiciuni de boal─â, acesta va corela analizele cu simptomele pacientului ┼či va face recomand─âri medicale ulterioare. Dac─â analiza de urin─â iese normal─â, rezultatul poate indica starea de s─ân─âtate bun─â a pacientului. ├Äns─â un rezultat bun nu este mereu o garan┼úie a lipsei afec┼úiunilor, deoarece pacientul ar putea s─â elimine anumite substan┼úe mai t├órziu de-a lungul zilei, nu ├«n urina de diminea┼ú─â.