Analizele de sânge anuale te feresc de bolile tiroidiene
Ionograma, analiza mineralelor
Pentru că este utilă în depistarea unor afecţiuni, medicii recomandă ca analiză curentă şi ionograma serică. Aceasta pune în evidenţă concentraţia în sânge a unor minerale precum calciul, sodiul, potasiul, fierul, magneziul şi clorul.
Un nivel prea mare de sodiu este asociat cu probleme renale şi cu un consum prea mare de sare, în vreme nivelul prea mic este cauzat, printre altele, de diaree.
Valorile prea mari sau prea mici ale calciului sunt sugestive pentru disfuncţionalităţi ale glandelor paratiroide.
Un nivel prea mare al potasiului în sânge este corelat cu probleme renale sau cardiace, iar cel prea mic arată pierderi renale ale acestui mineral de pildă, în urma administrării diureticelor.
O scădere a fierului arată anemie, iar un nivel prea mic de magneziu arată, printre altele, insuficienţă tiroidiană.
Valori normale
Calciu: 9 – 11 mg/100 ml
Sodiu: 310 – 350 mg/100 ml
Potasiu: 16 – 21 mg/100 ml
Fier: 90 – 150 µg/100 ml (bărbaţi); 80 – 140 µg/100 ml (femei)
Magneziu: 2 – 4 mg/100 ml
Clor: 330 – 395 mg/100 ml
De ce e necesar să-ţi monitorizezi GLICEMIA
În ţara noastră, în jur de 2 milioane de români suferă de diabet, iar cazurile sunt în creştere. Pentru a afla dacă eşti expus riscului de a suferi de această boală, include glicemia pe lista analizelor de rutină.
Un nivel ridicat al glicemiei, adică glucoza (zahărul) din sânge este sugestiv pentru prediabet şi diabet zaharat. Prediabetul sau toleranţă alterată la glucoză este o stare premergătoare instalării diabetului. În prediabet, glicemia are valori mari, însă nu atât de mari pentru a fi pus diagnosticul de diabet.
Analiză
Valori normale
Prediabet
Diabet zaharat
Glicemia à jeun (pe nemâncate)
70 – 100 mg/dl
100 – 125 mg/dl
≥ 126 mg/dl
Colesterolul crescut, pericol pentru inimă
Este ideal ca, după 20 de ani, analizele anuale de rutină să includă şi colesterolul. În exces, această grăsime se depune pe pereţii arterelor, proces numit ateroscleroză. În urma îngustării vaselor, este afectată circulaţia sângelui la inimă şi creier, cu complicaţii precum infarctul şi accidentul vascular cerebral.
Dozarea colesterolului este mai mult decât necesară în cazul celor cu surplus de kilograme, sedentarilor şi la celor cu o alimentaţie bogată în grăsimi de origine animală. Analiza este necesară şi celor cu hipertensiune, diabet şi boli cardiovasculare.
Valoare optimă,
risc scăzut
Valoare
la limită,
risc moderat
Risc cardiovascular
Colesterolul TOTAL
<200 mg/dl
200 – 239 mg/dl
≥ 240 mg/dl
Colesterolul LDL („rău“)
<100 mg/dl
130 – 159 mg/dl
160-189 mg/dl;
≥ 190 mg/dl (foarte crescut)
Colesterolul HLD („bun“)
˃60 mg/dl
40-59 mg/dl
<40 mg/dl
Trigliceridele trebuie să fie mai mici de 150 mg/dl
Un alt tip de grăsime din sânge sunt trigliceridele, care reprezintă un adevărat rezervor energetic al organismului. Un nivel crescut de trigliceride, care este favorizat de consumul de alcool şi de alimentaţia bogată în grăsimi animale, este asociat cu un risc mai mare de pancreatită, infarct şi accidentul vascular cerebral.
Un nivel al trigliceridelor mai mare de 150 mg/dl impune schimbarea stilului de viaţă. Este nevoie de mişcare zilnică (30 de minute), alimentaţie echilibrată şi de renunţarea la alcool.
Interpretare trigliceride
Valori normale
˂150 mg/dl
La limită
150 – 199 mg/dl
Crescut
200 – 499 mg/dl
Sever
≥ 500 mg/dl