Analize medicale pe care să le faci dacă ai peste 50 de ani

image

Analizele medicale sunt o parte integrantă a menținerii stării generale de bine, la orice vârstă, dar cu atât mai mult pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Controalele medicale anuale ne ajută să prevenim multe probleme de sănătate. În plus, o serie de analize medicale se recomandă, cu precădere, de la 50 de ani.

De la această vârstă este nevoie de teste suplimentare, deoarece există mai multe riscuri asociate. De obicei, testele de screening sunt recomandate în funcție de vârstă, sex și istoricul de boală al familiei.  

Măsurarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială crește drastic riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, de rinichi și de infarct. Aşadar, periodic măsoară-ţi tensiunea la medic sau acasă, cu ajutorul tensiometrului digital. Tensiunea arterială este o afecțiune gestionabilă. Medicul îţi va recomanda tratament dacă dieta şi stilul de viaţă nu sunt suficiente pentru a menţine în echilibru tensiunea. 

Analize de sânge

Testele de sânge pot pune în evidență riscuri precum nivelul zahărului din sânge și un profil complet al colesterolului.

Când se verifică profilul de colesterol, medicul urmărește două tipuri de colesterol: HDL și LDL. Nivelurile ridicate de colesterol LDL (rău) împiedică fluxul de sânge prin artere, ceea ce poate duce în cele din urmă la dureri în piept, accident vascular cerebral sau atac de cord. Nivelurile ridicate ale acestui tip de colesterol rezultă, de obicei, dintr-o dietă nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice, creșterea în greutate, glicemia crescută și tensiunea arterială mărită. În unele cazuri, factorul genetic poate juca un rol important, ceea ce înseamnă că oricine poate fi expus riscului, indiferent de alegerile de stil de viață.

Prin nivelul de glucoză din sânge, medicul verifică dacă există un diabet de tip 2 nediagnosticat. Senzația de oboseală, creșterea în greutate, foamea crescută și urinarea frecventă pot fi simptome inițiale. Dacă este depistat devreme, diabetul poate fi tratat cu succes prin simple modificări ale dietei și stilului de viață.

 Screeningul cancerului colorectal

Cancerul de colon este mai răspândit la cei care sunt supraponderali, consumă diete sărace în fibre și la cei cu antecedente în familie. Colonoscopia se recomandă persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, și după 40 de ani la cei cu antecedente în familie.

Verificarea pielii și alunițelor

Controalele cutanate (dermatoscopia) sunt importante la orice vârstă, dar cazurile de cancer de piele (melanom) cresc după vârsta de 50 de ani. Medicul va recomanda acest examen dacă ai un risc crescut, precum o formă de cancer de piele sau o rudă cu boala, sau dacă ai pielea foarte deschisă. Se verifică pistruii și alunițele de pe tot corpul, inclusiv de pe scalp și dintre degetele de la picioare, pentru a găsi orice posibile anomalii.

Evaluarea articulațiilor

Nu este neobișnuit ca persoanele care au 50 de ani să experimenteze dureri articulare subtile sau mai intense, pe măsură ce îmbătrânesc. Medicul poate ajuta la diagnosticarea artritei și vă poate ghida cu suplimente și soluții de îngrijire.

Examinarea vederii

Un examen oftalmologic este important după 50 de ani. Oboseala, dieta săracă în nutrienţi și problemele complexe precum diabetul pot afecta vederea. Chiar dacă nu ai simptome, medicii pot depista din timp o boală oftalmologică.

Mamografia

Înaintarea în vârstă creşte riscul de cancer de sân. De aceea, se recomandă mamografiile, care detectează precoce boala. Depistarea timpurie este cheia pentru tratarea cancerului de sân. În stadiul 1, boala are o rată de supraviețuire de aproape 100%.  

Screeningul osteoporozei și profilul hormonal complet

Femeile de 50 de ani ar trebui să facă teste de densitate osoasă, respectiv scanare DEXA. Aceasta arată dacă oasele au o densitate normală, o densitate scăzută (osteopenie) sau osteoporoză.

Profilul hormonal complet este necesar deoarece hormonii ajută la reglarea multor funcții, cum ar fi temperatura, metabolismul, apetitul și libidoul sexual. Înaintarea în vârstă este însoţită de multe schimbări hormonale. Femeile aflate în perimenopauză sau menopauză pot experimenta fluctuații hormonale bruște sau drastice. Un profil hormonal complet va oferi informații utile pentru optimizarea tratamentului hormonal sau medicamentos.

La bărbați, screening pentru cancerul de prostată

Studiile arată că tratamentul precoce pentru cancerul de prostată are ca rezultat o rată de supraviețuire pe 5 ani de aproape 100%, motiv pentru care screening-ul regulat este important, începând cu vârsta de 50 de ani. Medicul va efectua un examen rectal prin palpare, unul testicular și un test de sânge pentru antigenul specific prostatic (PSA), pentru a evidenția niveluri neobișnuite ale unei proteine produse de celulele prostatei.