Ai ochii albaştri? Iată ce riscuri asociate sănătății ai!

Persoanele cu ochii albaştri  reprezentă până la 10% din populația lumii, relatează Medical News Today.

Melanina este o substanță naturală care este responsabilă pentru pigmentul din ochii noștri. Cu excepția cazurilor de albinism, un anumit grad de melanină poate fi găsit în irisul majorității oamenilor sau în inelul colorat din jurul pupilei ochiului. Melanina este de culoare maro, iar persoanele cu ochi căprui tind să aibă mai multă, explică All About Vision.

image

Ochii albaștri protejează de cataractă, dar cresc riscul de diabet de tip I. Foto: Shutterstock

Cei cu ochii albastri nu au pigment albastru în iris; pur și simplu este mai puțin melanină. Deși prsoanele cu ochii albaștri au fost asociate cu un risc mai scăzut de anumite afecțiuni de sănătate, au un risc potenţial mai mare pentru altele, în special pentru diabetul de tip 1.

Legătura dintre ochii albaștri și diabetul de tip 1 provine din concluziile unui studiu din 2011 publicat în Diabetes & Metabolism Research and Reviews. Echipa de studiu a examinat culoarea irisului a peste 280 de indivizi caucazieni din două zone specifice ale Italiei, care au fost diagnosticați cu diabet de tip 1. Pentru a compara, cercetătorii s-au uitat și la culoarea irisului participanților care nu aveau această afecțiune. S-a descoperit că a avea ochi albaștri s-a dovedit a fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea diabetului de tip 1.

Diabetul  de tip 1 este o afecțiune autoimună în care organismul auto-atacă pancreasul și împiedică organul să producă cantități adecvate de insulină. Ca urmare, organismul nu este capabil să transforme zahărul din sânge în energie. În mod normal, insulina realizează acest lucru facilitând intrarea zahărului din sânge în celulele noastre, altfel zahărul se acumulează în sânge. Experții Clinicii Mayo afirmă că acest lucru poate duce la foame sau sete excesivă, slăbiciune, scădere în greutate, urinare frecventă, vedere încețoșată și multe altele.

Vestea bună: risc săzut de cataractă

Persoanele cu ochi albaștri sunt mai puțin predispuse la cataractă. Deși experții nu au identificat încă măsuri de protecție împotriva dezvoltării diabetului de tip 1, acesta poate fi gestionat eficient prin monitorizarea nivelului de zahăr din sânge, implementarea unor obiceiuri de viață sănătoase și ținând pasul cu examenele medicale de rutină

Totuși, se știe că persoanele cu ochi albaștri prezintă un risc mai mic de cataractă decât persoanele cu ochi mai închiși la culoare, notează All About Vision. Cataracta apare atunci când cristalinul normal clar al ochiului dezvoltă zone tulburi, conform Clinicii Cleveland. Aproximativ 17% dintre oameni din întreaga lume se confruntă cu probleme de vedere din cauza cataractei și, deși există o serie de factori care pot influența nivelul de risc.

Sursa: Healthdigest