Ai avut COVID-19? Iat─â ce analize este bine s─â faci dup─â ce te-ai vindecat

1 shutterstock 1762639058 jpg jpeg

Persoanele care au suferit de COVID-19 se pot confrunta cu diferite simptome chiar ┼či c├óteva luni dup─â ce au fost declarate vindecate. Pentru ca aceste simptome s─â nu se agraveze, este necesar─â o monitorizare.

Principalele organe atacate de virusul SARS-CoV-2 sunt pl─âm├ónii, inima ┼či creierul. Dac─â cei mai afecta┼úi sunt persoanele care au avut o form─â grav─â a bolii, ┼či ├«n cazul formelor medii sau chiar asimptomatice, simtomele pot persista sau se pot manifesta ulterior. Printre cel mai des ├«nt├ólnite simptome se num─âr─â oboseala, tusea, dificult─â┼úile de respira┼úie, durerile ├«n piept, b─ât─âile neregulate ale inimii, durerile de cap, dificult─â┼úile de memorare, de concentrare sau insomnia. Toate acestea pot indica faptul c─â sistemul respirator, cardiovascular sau neurologic a fost afectat de COVID-19.

Testul de anticorpi

Trecerea printr-un episod de infectare cu noul coronavirus nu garanteaz─â ┼či apari┼úia anticorpilor IgM ┼či IgG, ceea ce predispune persoana la o nou─â infectare. Din acest motiv, la 14 zile dup─â apari┼úia simptomelor, este recomandat─â efectuarea lor. Testul anticorpilor este indicat ┼či persoanelor care au intrat ├«n contact cu o persoan─â bolnav─â, dar care nu ┼či-au f─âcut un test PCR ┼či nu au avut simptome, fiind o o certitudine a faptului c─â organismul s-a confruntat cu virusul.

Tomografia pulmonar─â

Deoarece sistemul respirator este primul afectat de noul coronavirus, ├«n cadrul protocolului de monitorizare post covid este recomandat ┼či un CT pulmonar. Aceast─â investiga┼úie poate eviden┼úia prezen┼úa bron┼čiectaziilor, adic─â dilatarea bronhiilor, ┼či a leziunilor fibrotice pulmonare, care, netratate, se pot croniciza afect├ónd iremediabil buna func┼úionare a pl─âm├ónilor.

RMN cardiac

Un alt organ afectat de coronavirus este inima, multe dintre persoanele care sufer─â de o form─â grav─â a bolii fiind cele care aveau deja afec┼úiuni cronice cardiovaculare. Oboseala persistent─â, palpita┼úiile ┼či durerile toracice sunt semne care pot indica o agravare a unei afec┼úiuni cardivasculare sau chiar apar┼úia ei. Din acest motiv, speciali┼čtii recomand─â ┼či o evaluare a inimii, ce trebuie s─â include ┼či un RMN cardiac.

RMN cerebral

Durerile de cap din timpul infect─ârii cu noul coronavirus, care persist─â ┼či dup─â vindecare, precum ┼či dificult─â┼úile de memorare ┼či concentrare pot indica apari┼úia unor probleme neurologice. Chiar ┼či ├«n cazul persoanelor tinere, COVID-19 poate provoca apari┼úia accidentelor vasculare cerebrale ┼či a sindromului Guillain Barre, o afec┼úiune care provoac─â paralizie temporar─â. Totodat─â, cre┼čte riscul apari┼úiei bolilor Alzheimer ┼či Parkinson. Astfel, un RMN cerebral poate indica ├«n stadiu precoce eventualele modific─âri neurologice.

INFO

Infec┼úia cu noul virus cre┼čte riscul form─ârii cheagurilor de s├ónge, ceea ce predispune la infarct ┼či accident vascular.

Sfatul specialistului

Dr. Eddan Athir, medic primar radiologie ┼či imagistic─â medical─â, Medima Health, Bucure┼čti

Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice form─â ┼či gravitate, cauzeaz─â apari┼úia unor efecte secundare. ├Än urma scan─ârii CT, descoperim mai multe leziuni ┼či modific─âri, care le vor afecta func┼úiile pulmonare ├«n viitor. Un exemplu este cel al unui pacient t├ón─âr, ├«n v├órst─â de 32 de ani, care a avut o form─â asimptomatic─â. De┼či clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevant leziuni extinse la nivel pulmonar. Ace┼čti pacien┼úi trebuie monitoriza┼úi p├ón─â la vindecarea complet─â ┼či din punct de vedere imagistic, nu doar func┼úional. Noi evalu─âm pacien┼úii la 2-3 luni de la vindecare, iar ├«n func┼úie de rezultatele imagistice ob┼úinute, decidem care va fi frecven┼úa monitoriz─ârii ├«n viitor.