Afecţiuni ale piciorului: cum le recunoşti şi cum le tratezi

1 2 jpg jpeg

Picioarele ne poartă zilnic unde avem treabă, fiind supuse riscului de a se răni sau de a se îmbolnăvi. Cum ştii dacă ai dezvoltat afecţiuni ale piciorului?

Pe de o parte, multe afecţiuni ale piciorului (bătăturile, degetele în ciocan sau în gheară, monturile, ciuperca unghiei) pot apărea pur şi simplu din neglijenţă sau din purtarea încălţărilor nepotrivite, spun medicii.  Pe de altă parte, o boală a piciorului poate indica o altă problemă mai gravă în organism (de exemplu, guta).

Afecţiuni ale piciorului: monturile, degetele în ciocan, unghiile încarnate

Infecţie micotică des întâlnită, care apare între degete, Piciorul atletului sau Tinea pedis inflamează pielea şi cauzează o iritaţie albă şi solzoasă, roşiatică la bază. Infecţia vine la pachet cu mâncărimi, senzaţie de arsură şi un miros neplăcut al pielii, care se şi cojeşte. Se tratează cu creme antifungice şi se previne prin spălarea regulată a picioarelor şi uscarea atentă, fără aplicarea de loţiune de corp între degete (dacă rămâne umezeală între degete, se creează terenul propice pentru infecţiile micotice).

Printre alte afecţiuni ale piciorului se numără şi montul, o boală care afectează articulaţia degetului mare şi îl face să se îndoaie nefiresc. Monturile pot fi cauzate de artrită, malformaţii congenitale, ereditare sau traume la nivelul piciorului, iar purtarea pantofilor prea strâmţi poate creşte riscul de apariţie a monturilor. Măsurile non-chirurgicale controlează simptomele, însă montul poate fi eliminat doar prin intervenţie chirurgicală.

Alte afecţiuni ale piciorului sunt degetele în ciocan şi degetele în gheară. Aceste probleme de sănătate apar în special la persoanele care poartă pantofi necorespunzători, mai mici decât le-ar fi fi necesari. Deformarea degetelor poate fi reversibilă dacă persoana începe să poarte pantofi potriviţi, dar, dacă deformarea este prea accentuată şi acest lucru nu dă rezultate, tratamentul chirurgical este soluţia potrivită.

Guta este un tip de artrită cauzată de acumularea acidului uric în articulaţii, când organismul nu îl poate regla. Unul dintre locurile favorite de acumulare a acidului uric este articulaţia degetului mare. În cazul unui atac de gută, degetul se înroşeşte, se încălzeşte, se umflă şi devine extrem de dureros la atingere. Pentru a ţine departe atacurile, se va respecta tratamentul indicat de medic pentru gută şi se va evita consumul de carne roşie, fructe de mare şi alcool.

Unghiile încarnate sunt şi ele încadrate ca afecţiuni ale piciorului foarte des întâlnite. Dacă unghiile nu sunt tăiate drept, părţile laterale şi colţurile vor creşte spre interior, provocând dureri şi inflamaţii. Alte cauze ale unghiilor încarnate sunt infecţiile fungice, presiunea cauzată de încălţări nepotrivite sau, pur şi simplu, o anatomie naturală defectuoasă.

Citeşte mai multe despre cele mai frecvente afecţiuni ale piciorului şi cum pot fi prevenite:

Cum prevenim ciuperca piciorului în concediu

Unghia încarnată poate determina amputarea degetului