Adevărul despre laxative și slăbire

Multe persoane apelează la medicamente și ceaiuri laxative atunci când vor să piardă în greutate. Dar are acest lucru vreun efect dintre cele scontate? Iată explicațiile date de publicația WebMd.

Ce sunt laxativele?

Laxativele sunt medicamente pentru constipație. De obicei, medicul le recomandă numai dacă ai probleme cu scaunul și numai după ce faci modificări în dietă, cum ar fi consumul de mai multe fibre, exerciții fizice regulate și consum mai mare de apă.

Există cinci tipuri de laxative și acţionează asupra intestinelor în moduri diferite.

Laxative care adaugă fibre solubile ce ajung în scaun. Fibrele solubile se descompun cu ușurință în apă și devin un gel, care ajută colonul să rețină apa. Acest lucru poate înmuia scaunul și poate ajuta trecerea mai ușoară a fecalelor prin intestin.

Balsam care aduc apă în scaun. Aceste laxative ajută la amestecarea apei cu scaunul, astfel încât să devină suficient de moale pentru a trece.‌

Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg

Laxativele luate pentru a slăbi nu ajută în niciun fel, doar creează probleme. Foto: Shutterstock. 

Laxative lubrifiante. Acest tip de laxative îmbracă scaunul și îl fac alunecos, astfel încât să alunece ușor. Cel mai des, în acest scop sunt folosite supozitoarele cu glicerină.

Laxative stimulatoare. Acestea fac mușchii din intestine să se strângă și să miște scaunul de-a lungul intestinului.  Stimulantele pot fi dure pentru corp și pot provoca crampe.

Laxative osmotice. Acestea trag apa din restul corpului și o duc in intestin si il ajuta sa retina apa. Acest lucru înmoaie scaunul și ajută sla trecerea lui prin colon si rect.

Acționează și pentru pierderea în greutate?

Uneori oamenii cred că laxativele ajuta la eliminarea alimentelor din corp înainte ca organismul să absoarbă calorii. Deci, iau laxative după ce au mâncat o masă copioasă și cred că acest lucru ajută la pierderea în greutate sau îi va împiedica să se îngrașe.

Dar acest lucru nu este adevărat, scrie WebMD, laxativele nu împiedică organismul să absoarbă calorii sau să se îngrașe. Alimentele pe care le consumi trec printr-o mulțime de procese înainte de a ajunge în intestin și de a deveni scaun.

Corpul absoarbe caloriile, grăsimile și majoritatea nutrienților înainte ca acestea să ajungă în intestinul gros. Ceea ce a mai rămas din alimente sunt deșeuri de care corpul nu are nevoie și care sunt în mare parte pline de apă și puține minerale. Deșeurile se deplasează în intestinul tău gros, unde corpul absoarbe o parte din apă, minerale și orice alte substanțe sănătoase care rămân.

Deci, dacă folosești laxative și slăbești, pierzi doar apă. De îndată ce bei suficient încât să te hidratezi, vei câștiga greutatea înapoi. Mai mult, luarea laxative pentru pierderea în greutate, pentru perioade lungi de timp și atunci când nu ai nevoie de ele poate cauza probleme precum: deshidratare, care are drept efect : amețeli, slăbiciune, confuzie, dureri de cap, urină închisă la culoare, stări de leșin, vedere încețoșată.

Uneori, persoanele care abuzează de laxative nu beau nici lichide, iar acest lucru poate fi grav. În cazuri extreme, deshidratarea poate provoca probleme cardiace, insuficiență renală și chiar moarte.

Dezechilibru electrolitic. Minerale și săruri importante numite electroliți se absorb în colon. Acestea sunt importante pentru mușchii și nervii din tot corpul. Pierderea electroliților poate provoca: probleme cu inima, slăbiciune musculară, greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, confuzie.

Constipație și diaree. Utilizarea laxativelor pentru mai mult de o săptămână poate provoca pierderea tonusului mușchilor intestinali. Deoarece mușchii devin slabi, este posibil să ai probleme cu scaunul datorate acestei noi situații. Laxativele pot provoca constipație pe termen lung, dar pot provoca și diaree.

Afectarea intestinelor. Utilizarea laxativelor prea des și pentru prea mult timp vă poate afecta intestinele. Acest lucru poate duce la o șansă mai mare de a avea cancer de colon.

Medicamente. Luarea de laxative poate împiedica funcționarea corectă a medicamentelor prescrise. Acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate.

Tulburare de alimentatie. Persoanele care folosesc laxative pentru a pierde în greutate sunt mai predispuse la tulburări de alimentație.

Alte efecte secundare. Laxativele pot cauza probleme grave la nivelul tractului digestiv. Dacă sângerezi de la nivelul rectului sau iei laxative și nu ai mișcări intestinale, ar trebui să consulți imediat medicul.

Cum să slăbești în siguranță

Discutați cu medicul dacă trebuie să slăbești. Dacă ai un risc de probleme cardiace și diabet, poate fi necesar să slăbești, dar folosirea pastilelor de slabit si a laxativelor nu este o modalitate sigura de a-ti gestiona greutatea.

A pierde în greutate, în siguranță, poate însemna să faceți:

·      Exerciții fizice regulate

·      Multe fructe și legume

·      Mai puține băuturi dulci și alcool

·      Schimbarea gustărilor cu versiuni mai sănătoase

·      Mancare cu mai putine calorii

Dacă ai o tulburare de alimentație, este important să discuți cu medicul despre greutatea și obiceiurile tale.