Limonada cu lavandă are calități terapeutice. Rețeta unui medic

image

Durerile de cap, insomnia sau anxietatea pot fi ameliorate cu limonadă cu lavandă.

Plantă aromatică iubitoare de soare, lavanda este folosită din timpuri străvechi pentru numeroasele beneficii. Romanii o utilizau pentru a înmiresma apa de baie şi pentru a limpezi rufele, iar calităţile plantei au fost valorificate încă de pe atunci. Sunt mai multe substanţe bioactive în lavandă cu beneficii terapeutice dovedite, printre care terpenele, polifenolii și flavonoidele. Lavanda are proprietăţi antioxidante, antimicrobiene, antifungice, antiinflamatoare, hipotensive, antispasmodice, analgezice, anxiolitice şi sedative.

Remediu în migrene, anxietate şi insomnie

Delicioasă şi răcoritoare, limonada de lavandă poate fi un leac adjuvant în dureri de cap, întrucât planta are proprietăţi antiinflamatoare şi relaxante. Graţie multiplelor virtuţi terapeutice, lavanda poate aduce ameliorare şi în nervozitate şi în alte reacţii nedorite care apar în organism din cauza stresului, cum ar fi tensiunea sau digestia greoaie ori ulcere survenite pe fondul nervozităţii.

Se recomandă consumul de limonadă cu lavandă atât preventiv, cât şi imediat ce apare durerea de cap sau în situaţia în care treci prin situaţii mai stresante.  

Lavanda poate reduce şi anxietatea, după cum s-a observat în cadrul mai multor studii. De asemenea, graţie efectului sedativ, induce somnul odihnitor, iar acest lucru este benefic dacă te confrunţi cu dureri de cap.

Comisia germana E, organism care evaluează siguranţa şi efectele plantelor medicinale, a aprobat utilizarea internă a lavandei (L. angustifolia), sub formă de infuzie, în agitaţie, insomnie, precum şi în tulburările digestive de origine nervoasă (balonare, dispepsie).

Cum se prepară

Dr. Anca Arămescu recomandă următoarea reţetă pentru prepararea limonadei cu lavandă!

Mai întâi se pregăteşte un sirop dintr-o mână mică de flori de lavandă proaspăt culese și clătite sau 1 lingură de flori de lavandă uscate. Tăiați florile de lavandă din tulpini și puneți-le într-un castron împreună cu puțin zahăr brun sau miere și amestecați. Se toarnă 2 căni de apă clocotită peste amestec. Acoperiți și lăsați la infuzat 30 de minute (sau până la câteva ore). Se strecoară siropul.

Limonada se obţine prin amestecarea siropului cu:

-1, 1/2 căni de suc de lămâie proaspăt stors

-2 căni cu apă rece

-Lămâi tăiate subțiri și câteva crenguțe de lavandă, pentru garnitură opțională.

-După preferinţe, se poate adăuga şi gheaţă.

Vezi şi: Nu arunca lămâile stoarse. Le poți folosi așa!

Ce spune medicul

Dr. Anca Arămescu, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, medic rezident endocrinologie, afirmă: 

"Lavanda este cultivată în nordul Africii și în zona mediteraneeană, cât și în țara noastră, adesea pentru extracția uleiurilor sale esențiale. Lavanda are o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională și se sugerează că posedă numeroase proprietăți, precum cele anticonvulsivante, antidepresive, anxiolitice, sedative, calmante etc. Au fost demonstrate beneficiile medicinale ale utilizării lavandei pentru a trata anxietatea, infecțiile fungice, căderea părului și rănile. Unele studii sugerează că utilizarea lavandei sub formă de ceai sau limonadă poate ajuta la probleme digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, meteorismul abdominal (gazele intestinale), balonare, reducerea anxietății și a depresiei, ameliorarea somnului și îmbunătățirea stării de spirit.

Dovezile nu susțin încă utilizarea lavandei pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială, greața, durerile menstruale sau eczemele, printre alte afecțiuni. Uleiurile esențiale de lavandă nu trebuie consumate pe cale orală, întrucât sunt toxice.

În ciuda popularității ceaiurilor din plante și a faptului că acestea reprezintă baza pentru descoperirea medicamentelor, numărul de articole care explorează eficacitatea și siguranța clinică este mic, astfel încât consumul de lavandă în preparatele medicale nu este aprobat de Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA)".