Acest simptom neştiut poate semnala diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este frecvent și, pentru că în prezent nu există vindecare pentru această boală, este important să îl detectezi devreme pentru a căuta un tratament adecvat și pentru a împiedica agravarea şi complicaţiile.
Din păcate, diabetul de tip 2 nu are întotdeauna semne evidente, așa că testarea regulată a glicemiei ajută și oferă o imagine completă a zahărului din sânge. Reglarea problemelor de concentrație a zahărului din sânge este cheia pentru prevenirea diabetului.
După apariția bolii, progresia este lentă, dar sigură, de aceea disgnosticarea și tratarea sunt importante.
Controlul glicemiei poate oferi indiciii despre condiția numită prediabet și ajută la prevenirea instalării bolii. Foto: Shutterstock
Oboseala, semnul mai puţin ştiut al diabetului
Potrivit dr. endocrinolog Vinita Tandon, oboseala poate fi cauzată de o serie de afecțiuni, dar și de nesomn, din acest motiv nu este întotdeauna recunoscută ca un semn de avertizare al diabetului.
„Când oamenii au glicemie crescută din cauza diabetului, înseamnă că glucoza nu este utilizată de celule și acest lucru duce la oboseală”, spune ea. „În loc ca mușchii și celulele creierului să primească energia din glucoză, ea rămâne neutilizată în fluxul sanguin.”
Alte semne de avertizare ale diabetului de tip 2
Oboseala nu este însă singurul semn de avertizare al diabetului de tip 2. Potrivit dr. Tandon, vindecarea mai lentă a rănilor și infecțiile recurente pot fi, de asemenea, un semn de diabet. „Când glicemia este crescută în mod cronic, aceasta dăunează integrității vasculare, circulației și sănătății țesuturilor”, spune ea. „Acest lucru poate duce la vindecarea prelungită a rănilor, prin care chiar și tăieturile și abraziunile minore durează mult mai mult pentru a se vindeca.”
În ceea ce privește infecțiile recurente, acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar este slăbit de un nivel ridicat de zahăr din sânge și este mai puțin probabil să combată cu succes o infecție. „Acest lucru îi face pe oamenii care sunt pre-diabetici mai susceptibili la infecții recurente, inclusiv infecții virale și bacteriene”.
Pigmentarea pielii
Un alt lucru care trebuie să atragă atenția este este întunecarea pielii, pigmentarea de la subrat sau de pe ceafa. „Acesta este un semn de rezistență la insulină care se va manifesta la diabeticii de tip 2”, spune dr. Tandon. Diabetul de tip 2 poate provoca, de asemenea, scădere în greutate inexplicabilă, amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor din cauza circulației proaste și a leziunilor nervilor periferici, urinării frecvente și sete excesivă.
„Atunci când organismul nu produce suficientă insulină și se acumulează glucoză în sânge, se declanșează un răspuns fiziologic pentru eliminarea excesului de glucoză și acest lucru duce la urinare mai frecventă”, spune dr. Tandon, menționând că a-ți fi mai foame decât de obicei este un alt semn. „Perturbarea hormonală la pacienții prediabetici duce la un semnal persistent de foame”, spune ea.
Cum să previi diabetul de tip 2
În mod ideal, diabetul de tip 2 poate fi Tocmai de aceea, dr. Tandon subliniază importanța vizitei la medic pentru teste personalizate regulate, mai ales dacă ai antecedente de diabet în familie, sau ești prediabetic.
„Testarea regulată a glicemiei pe biomarkeri precum HbA1c [hemoglobina A1C] poate oferi informații din punctele de date despre ceea ce se întâmplă în corpul nostru”, spune ea. „Acest lucru ne permite să luăm măsuri preventive în funcție de nevoile unice ale fiecărei persoane.”
Dr. Tandon explică și faptul că există anumite produse farmaceutice și suplimente disponibile care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, cum ar fi metformina sau nutraceuticele, pot ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge. În plus, există unele dovezi că suplimentarea cu ulei de pește poate ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină.
Efectuarea unor modificări ale stilului de viață poate ajuta. „O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu grăsimi și proteine sănătoase, evitarea alimentelor procesate, menținerea unei greutăți sănătoase și o viață activă sunt pașii pe care îi poate face oricine pentru prevenție”, spune dr. Tandon.