Terapia care previne amputaţia piciorului la pacienţii cu diabet

image

Peste 1 milion de români suferă de diabet zaharat. 15% dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat ajung să dezvolte ulcerații la picioare, alături de alte complicații.

Diversele afecțiuni, o slabă circulație sanguină la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită sau tăierea greșită a unghiilor sunt factori de risc pentru apariția celei mai des întalnite complicații invalidante în diabetul zaharat: piciorul diabetic. Specialiștii estimează că infecțiile piciorului diabetic reprezintă cea mai comună cauză de internare în spital a pacienţilor diabetici şi una din cauzele majore de amputare a membrului inferior.

”Spre deosebire de persoanele sănătoase, la pacientul diabetic, rănile și tăieturile se vindecă mai lent deoarece circulația ineficientă a sângelui privează piciorul de o cantitate adecvată de oxigen. În lipsa oxigenului necesar, vindecarea infecțiilor și a ulcerațiilor piciorului diabetic este mult îngreunată și poate duce chiar la amputația degetelor ori picioarelor. De aceea, stimularea formării de noi vase de sânge și prevenirea sau tratarea suprainfectării bacteriene reprezintă principalele atuuri în tratarea piciorului diabetic prin aplicarea terapiei hiperbare”– afirmă Dr. Adriana Dumitrescu, medic primar diabet și boli de nutriție.

Vezi şi: Cum îţi îngrijeşti picioarele dacă ai diabet

Terapia hiperbară scade rata amputațiilor în ulcerul piciorului diabetic

Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic crește rata de vindecare, scade perioada de spitalizare, numărul de amputații și alte complicații, și reduce incidența infecțiilor cu bacterii rezistente la tratamentul curent cu antibiotice.

Conform Dr. Thomas Serena, CEO al SerenaGrup Inc, cea mai mare rețea de centre specializate în medicină hiperbară din SUA, terapia cu oxigen hiperbaric în ulcerul piciorului diabetic acționează prin formarea de noi vase de sânge, un proces numit angiogenează: “Terapia hiperbară implică creșterea aportului de oxigen din jurul ulcerației, stimularea măduvei osoase pentru eliberarea de celule endoteliale (EPCS), ambele cu rol în formarea de noi vase de sânge, precum și eliberarea de celule stem din măduva osoasă în circulația sangvină, care apoi migrează în rană și ajută la închiderea plăgii. La diabetici și pacienții vârstnici, cei cu un grad mare de comorbidități, există un deficit de oxid nitric în măduva osoasă. În lipsa oxidului nitric din măduvă, celulele stem nu pot fi eliberate în sânge, în special celulele progenitoare endoteliale EPCS. Oxigenul hiperbaric crește nivelul de oxid nitric și astfel sunt eliberate mai multe celule stem adulte din măduvă, acestea mergând la rană și formând noi vase de sânge”.

Terapia hiperbară nu exclude celelalte terapii și chiar potențează beneficiile tratamentului standard. „Asocierea terapiei hiperbare în tratamentul piciorului diabetic grăbește vindecarea și crește calitatea vieții pacientului. Abordarea din perspectiva medicinei elvețiane personalizate permite accesul pacientului la o echipa multidisciplinară, la tehnologie avansată și protocoale adaptate din SUA, Elveția, Marea Britanie, de la clinici care au mare experiență în aplicarea terapiei hiperbare. Practic, pacientul beneficiază de consult și tratament complex și personalizat, care poate cuprinde pe lângă tratamentul standard de curățare, debridare, administrarea de tratament medicamentos, și alte terapii precum terapia hiperbară, cu celule stem, ozonoterapia și PRP (Terapia Vampir)” – afirmă Dr. Mihai Băican.

O ședință de terapie poate dura până la 2 ore și constă în introducerea pacientului în camera hiperbară, la o presiune mai mare decât presiunea atmosferică normală. “Noi folosim camere hiperbare monoplace, în care se introduce un singur pacient. Practic, pacientul stă întins și respiră oxigen 100% în timp ce presiunea din interiorul camerei crește. Pentru că întreg corpul lui este plasat în acest mediu, pacientul beneficiază de un aport de 5 ori mai mare de oxigen, inclusiv la nivel de țesuturi.” – explică Dr. Daniel Hudici, medic specialist de medicină hiperbară. 

Vezi şi: Acesta este cel mai simplu şi sănătos mod de a scădea glicemia!