8 semne de avertizare ale cancerului pe care le poți observa în timp ce mănânci

Simptomele cancerului pot fi dificil de identificat, deoarece adesea seamănă cu alte afecțiuni și, de multe ori, apar în interiorul corpului, fiind greu de observat. Însă, identificarea timpurie a simptomelor este esențială, deoarece cu cât cancerul este descoperit mai devreme, cu atât tratamentul poate fi mai eficient.

image

Mesele de care nu te poți bucura pot fi semn de cancer. Foto: Shutterstock

Deși poate nu este primul lucru la care te gândești în timpul mesei, există câteva simptome care pot apărea chiar în timp ce mănânci. Acestea pot fi ușor confundate cu afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi refluxul gastric sau arsurile la stomac, ceea ce poate întârzia diagnosticul.

1. Dificultate la înghițire (disfagie)

Senzația de durere sau disconfort la înghițire și faptul că alimentele par să rămână blocate în gât sau piept pot fi un semn de cancer esofagian, de gât sau de stomac. Acest simptom este adesea confundat cu refluxul gastric sau problemele de anxietate legate de înghițire.

2. Indigestie persistentă sau arsuri la stomac

Senzația de arsură în piept sau stomac, balonarea și eructațiile frecvente pot semnala cancere precum cel de stomac, esofag sau pancreas. Aceste simptome pot fi inițial diagnosticate greșit ca reflux acid, gastrită sau ulcer peptic.

3. Saturație rapidă

Dacă te simți plin după ce mănânci doar o cantitate mică de mâncare, acest simptom poate fi pus pe seama sindromului de colon iritabil (IBS), ulcerului peptic sau a lipsei de apetit, dar poate fi un simptom timpuriu al cancerului pancreatic, ovarian sau gastric.

4. Greață sau vărsături

Greața frecventă, vărsăturile imediat după masă sau vărsăturile cu sânge sunt alte simptome de care trebuie să fii atent. Acestea pot fi confundate cu intoxicația alimentară, gastrita sau chiar migrenele, dar pot semnala cancerul pancreatic, stomacal sau tumori cerebrale care afectează centrul de vomă din creier.

5. Pierdere inexplicabilă în greutate

Pierderea în greutate fără a încerca, în ciuda unei diete normale sau chiar reduse, poate fi un semn al multor tipuri de cancer, inclusiv cel de stomac, pancreas, esofag sau plămâni. Acesta poate fi pus pe seama stresului, hipertiroidismului sau schimbărilor alimentare.

6. Durere abdominală sau disconfort

Durerea persistentă sau severă în abdomen, în special după masă, poate fi adesea atribuită pietrelor la vezica biliară, IBS-ului sau ulcerelor, dar este un simptom comun al cancerului pancreatic, al ficatului, stomacului sau intestinelor.

7. Schimbări în obiceiurile intestinale

Dacă observi diaree, constipație sau modificări în consistența scaunelor, în special după masă, acest lucru poate indica probleme mai grave, cum ar fi cancerul pancreatic, mai ales dacă scaunele sunt palide, grase și greu de eliminat. Schimbările în frecvența scaunelor pot semnala, de asemenea, cancerul de colon sau stomac.

8. Icter

Icterul, adică îngălbenirea pielii și a ochilor, însoțit de urină închisă la culoare și scaune deschise la culoare, poate fi adesea confundat cu hepatita, pietrele la vezica biliară sau afecțiuni ale ficatului, dar poate fi un simptom timpuriu al cancerului pancreatic, al ficatului sau al canalelor biliare.

Nu ignora semnele de avertizare

Multe dintre aceste simptome nu sunt specifice și pot fi cauzate de afecțiuni benigne, cum ar fi refluxul gastric sau stresul. Totuși, dacă aceste simptome persistă timp de 10 zile sau mai mult, este esențial să consulți un medic pentru a exclude orice problemă gravă. Diagnosticarea timpurie poate face o diferență majoră în tratamentul cancerului.

Dacă observi oricare dintre aceste semne în timpul mesei sau în afara ei, nu amâna – programează o vizită la medic.

Sursa: The Sun