Turiţa-mare, bună în caz de afecţiuni hepatice, renale şi respiratorii
Astringentă, hepatică, antiinflamatoare şi cu efect de coagulare, turiţa-mare a fost folosită din vechime ca remediu pentru o varietate de probleme de sănătate.
Turiţa-mare, utilă în bolile hepatice şi în detoxificare
Turiţa-mare (Agrimonia Eupatoria) poate fi folosită sub formă de ceai, ca adjuvant în tratamentul afecţiunilor hepato-biliare, îmbunătăţind starea de sănătate a ficatului şi contribuind la eliminarea bilei în duoden. Cercetările au arătat că ingredientele active din turiţa-mare, precum tiamina, quercitina şi catehinele, contribuie la sănătatea ficatului şi a vezicii biliare. Substanţele stimulează funcţiile ficatului, precum şi metabolismul, iar corpul poate elimina mai uşor toxinele. Pentru infuzie, ai nevoie de 1 linguriţă de plantă, peste care torni 250 ml de apă fierbinte şi laşi vasul acoperit un sfert de oră. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol dimineaţa, înainte de micul dejun.
De ajutor în gută
Turiţa-mare le poate fi de folos suferinzilor de reumatism şi gută, contribuind la scăderea nivelului de acid uric. De asemenea, remediul le poate fi util persoanelor vârstnice cu incontinenţă urinară, având efect astringent. Turiţa-mare le este recomandată şi persoanelor predispuse la microlitiază sau litiază renală, deoarece este un bun diuretic, care poate preveni formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi.
Combate răceala
Efectul antiinflamator al plantei vine în ajutorul persoanelor afectate de bronşită, tuse şi dureri de gât. Ceaiul de turiţa-mare grăbeşte însănătoşirea în caz de răceală şi stări gripale, prin uşurarea respiraţiei. Se beau 2-3 căni cu ceai, înainte de mesele principale.
Leac pentru menstruaţia abundentă
Unul dintre cele mai apreciate efecte ale remediilor din turiţă-mare este cel coagulant, planta minimizând sângerările şi ajutând la vindecara rănilor. Pentru a trece mai uşor peste perioada menstruaţiei, femeile care sângerează abundent pot încerca un ceai de turiţă-mare, care normalizează fluxul şi reduce inflamaţia.
Tratează eczemele
Turiţa-mare, administrată intern sub formă de infuzie, are efecte pozitive şi asupra problemelor pielii, precum petele, iritaţiile, psoriazisul şi eczemele. Ea poate fi utilizată şi extern, sub formă de comprese, pentru aceste afecţiuni ale pielii, precum şi în tratamentul hemoroizilor. Derivaţii de acid salicilic din compenenţa plantei ajută şi persoanele cu unghii casante, întărindu-le şi redându-le aspectul sănătos.
Atenţie! Se recomandă ca remediile din turiţă-mare să nu fie administrate împreună cu antibiotice. De asemenea, în caz de sarcină, alăptare, diabet sau afecţiuni multiple, e necesară o discuţie cu medicul înainte de începerea unei terapii adjuvante cu această plantă.