VIDEO: Ce putem trata cu magneţi

1 2 jpg jpeg

Povestea magnetoterapiei începe cu mii de ani în urmă. Se zice că însăşi Cleopatra purta un magnet pe frunte pentru a-şi menţine frumuseţea. Apoi, în secolul al XVI-lea, Paracelsus, un celebru alchimist şi medic elveţian a demonstrat puterile vindecătoare ale magneţilor în diferite afecţiuni.

De pildă, el folosea magneţii pentru tratarea epilepsiei şi a diareei. Astăzi, numărul celor care apelează la acest gen de medicină alternativă atinge 100 de milioane de persoane, la nivel mondial. Cum funcţionează?

Magneţii sunt realizaţi din metale (cum ar fi fierul) sau aliaje (amestec de metale sau metale cu nemetale). Procedura este simplă, pe atât de eficace: părţile afectate ale corpului vin în contact cu un câmp magnetic pentru a diminua durerea, inflamaţia. Cele mai bune rezultate sunt obţinute pentru tratarea afecţiunilor sistemului locomotor, însă terapia aduce beneficii şi în multe alte probleme de sănătate.

Magnetul este aplicat pe piele sau aproape de piele cu un anumit pol în locurile dureroase, pentru că, în cazul unui organ afectat, câmpul magnetic al acestuia suferă un dezechilibru de funcţionare. Iar aici intervine rolul magneţilor, cel de a-l echilibra.

Magnetoterapia îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivelul creierului, motiv pentru care se poate apela la acest procedeu şi în caz de insomnie, migrene sau memorie slabă.

Cel mai important efect al magnetoterapiei este înlăturarea durerilor prin îndepărtarea cauzei care le-a provocat, prin reglarea fluxului sangvin. În funcţie de boală, tratamentele pot fi de scurtă durată sau mai lungă, atunci când vorbim de boli cronice, cum sunt artrita sau paraliziile.

Recomandată în artrită

Pentru bolile dureroase ale articulaţiei mâinii, cum este artrita, este indicată purtarea unei brăţări magnetice. Este unul din obiectele cele mai purtate de către cei care apelează la magnetoterapie acasă şi poate fi folosită şi împotriva bolilor respiratorii, hipertensiunii arteriale, unor afecţiuni ale inimii sau în caz de nevroze.

Menţine sănătatea coloanei

Centura lombară, cu partea magnetică îndreptată spre corp, este indicată în caz de discopatie lombară, care dă dureri repetate în zona coloanei vertebrale. La fel de bună este şi genunchiera cu magneţi, mai ales în cazul sportivilor de performanţă.

Ea înlătură durerea din regiunea articulaţiei genunchiului. O şedinţă durează jumătate de oră, iar pentru un tratament complet poate fi nevoie de 25 de şedinţe. Genunchiera ajută şi la reducerea artrozelor genunchiului şi artritelor reumatoide.

Tălpile magnetice reglează glicemia

Acestea sunt concepute pe baza teoriei medicinei chinezeşti care spune că fiecare organ are un punct corespondent în talpa piciorului (aşa numitele zone reflexogene şi de acupunctură).

Ţinute mai mult timp pe piele, tălpile magnetice aduc beneficii în afecţiunile pulmonare, reglează nivelul glicemiei din sânge şi ajută la dispariţia edemelor.

Deşi avantajele magnetoterapiei sunt din cele mai variate, putem vorbi şi de contraindicaţii în cazul anumitor categorii de persoane.

Astfel, terapia nu este recomandată femeilor însărcinate, persoanelor cu operaţii la inimă şi celor care au peacemaker (stimulator cardiac), celor care folosesc proteze auditive şi celor care folosesc proteze metalice pentru diverse probleme de sănătate.