Tratamentele homeopate: cât sunt de eficiente şi cum te pot ajuta

1 2 jpg jpeg

„Este o ştiintă medicală complexă, profundă şi eficientă, care utilizează un medicament specific, bazată pe principiul similitudinii între medicament şi simptome, într-o abordare holistică, unitară, a organismului. Cu peste 200 de ani în urmă, medicul german Samuel Hahnemann, fost bibliotecar al baronului von Brukenthal din Sibiu, a observat că o substanţă foarte diluată îşi inversează efectul faţă de forma concentrată, ameliorând simptome pe care tot ea le-ar fi putut produce în forma concentrată la omul sănătos. Astfel a apărut denumirea de <<homeopatie>>, homeo=asemănător, pathos=boală, definind ramura medicală care tratează, determinând organismul să se echilibreze prin căi informaţionale asemănătoare bolii“, explică dr. Adrian Alecu, medic primar medicină internă, formator în homeopatie. Cum funcţionează terapia homeopatică

Spre deosebire de tratamentele medicamentoase clasice, cele homeopate transmit organismului informaţii asemănătoare cu cele care au produs boala, dar mult mai scăzute în intensitate, datorită diluţiei substanţelor. Organismul foloseşte aceste informaţii pentru a-şi declanşa propriile mecanisme compensatoare în sensul revenirii stării de sănătate.

Bine de ştiut este că substanţele din care provin medicamentele homeopatice sunt în mare parte din natură, datorită faptului că atunci când a apărut homeopatia aceasta era singura sursă. Ele pot fi de origine vegetală, animală sau minerală.

În ultimele zeci de ani, sursele din care se prepară s-au extins, cuprinzând şi substanţe sintetice, hormoni, substanţe biologic active, cu particularitatea păstrării elementului comun care constă în modul de preparare specific homeopatic.

Datorită tehnologiilor riguroase de preparare şi procedeelor de diluare toxicitatea substanţelor este complet anihilată, păstrându-se în soluţie doar informaţia pe care acestea o conţin, informaţie corelată cu simptomele pe care le-ar fi putut produce dacă nu erau diluate.

În farmacii, aceste tratamente se pot procura sub formă de granule (pentru administare se ţin sub limbă), însă pot fi şi tablete, picături, unguente, fiole injectabile sau orice altă formă farmaceutică.

„Administrarea lor se face pe nemâncate, cu minim 15 minute înaintea meselor. Există poveşti legate de interzicerea consumului de mentă, cacao sau cafea, dar acestea s-au dovedit a nu fi adevărate, deci se pot folosi în timpul tratamentului homeopatic, păstrând distanţa de timp menţionată“, adaugă medicul Adrian Alecu.

Tratamentele se recomandă doar în urma unei consultaţii la specialistul homeopat. Aceasta presupune o discuţie medic - pacient, examinarea fizică a pacientului şi interpretarea medicală a rezultatelor diferitelor investigaţii.

În plus faţă de consultaţia obişnuită, medicul cu competenţă în homeopatie acordă o atenţie deosebită fiecărui detaliu legat de simptomele tale (asocierea lor, condiţii de agravare sau ameliorare, cronologia, istoricul, condiţii de apariţie a bolii, tipologia şi personalitatea ta, precum şi multe date personale ca relaţia cu familia, modul tău de reacţie la diferite situaţii şi multe altele).

Specialiştii în homepatie susţin că de multe ori dereglarea stării de sănătate este reversibilă, iar organismul are capacitatea de a se reechilibra prin propriile resurse, dar nu o face datorită unor blocaje la diferite nivele bioinformaţionale.

În astfel de situaţii, tratamentele homepatice poate ajuta la declanşarea resurselor compensatorii ale organismului, ajutându-l să se îndrepte spre starea de echilibru al sănătăţii.

Important este şi că acest tip de terapie nu numai că nu are efecte adverse, ci nu duce la apariţia dependenţei, cum este cazul altor tratamente medicamentoase.

SFAT: Orice tratament homeopat trebuie urmat conform indicaţiilor. Nu este necesar să întrerupi medicaţia anterioară dacă aceasta este necesară, o poţi urma în paralel cu tratamentul homeopatic.