Tratamente benefice pentru probleme de fertilitate

1 2 jpg jpeg

Conform statisticelor, aproximativ 15-18% din populaţia aflată la vârsta fertilă din România se confruntă cu această problemă, ceea ce înseamnă că unul din şase cupluri întâmpină dificultăţi în a avea un copil. Tratamentul balnear bazat pe băi şi irigaţii cu apă sărată hiperconcentrată, electroterapie şi nămol sapropelic peloidogen prelucrat şi sterilizat are efecte benefice datorită compoziţiei de estrogen şi progesteron.

,,În cazul infertilităţii de origine hormonală, cura balneară combinată cu tratamentul hormonal de stimulare (pentru inseminare sau fertilizare în vitro) are efecte superioare terapiei hormonale izolate. Cura balneară are în acest caz un rol de reglator endocrin. La toate acestea se adăugă şi consilierea cuplului, care este extrem de importantă, pentru că ea vizează unele lucruri practice de care partenerii trebuie să ţină seamă, cum ar fi dieta profertilitate, alimente interzise, recomandări privind detoxifierea şi regenerarea celulară”, explică George Vasilescu, medic primar ginecolog specialist infertilitate, medicina reglării fiziologice şi medicină antiaging în cadrul Clinicii Ginestetica.

Tratamentul balnear în infertilitatea feminină începe cu un examen ginecologic amănunţit, care cuprinde printre altele şi investigarea ultrasonografică transvaginală. După caz, pot fi recomandate irigaţii locale cu apă sărată, nămoloterapie locală internă şi externă, masaj terapeutic sau unde scurte.

Toate acestea reprezintă o etapă importantă în pregătirea uterului şi endometrului pentru viitoarea sarcină, mărindu-se astfel şansele de procreere şi implantare a embrionilor. La acestea se adăugă climatoterapia relaxantă, cunoscându-se faptul că una din componentele principale ale infertilităţii este reprezentată de mediul stresant în care partenerii îşi duc de obicei viaţa şi îşi desfăşoară activitatea.

Tratamente benefice pentru probleme de fertilitate - cura balneară, indicată şi în emdometrioză

Pe lângă tratamentul infertilităţii, cura balneară are efecte pozitive şi în alte afecţiuni: hipoplazia endometrială, endometrioza şi adenomioza, boala inflamatorie pelvină, obstrucţia tubară, statusurile postoperatorii, dismenorea de diferite origini, precum şi sindromul intermenstrual.

Când vine vorba de contraindicaţii, tratamentul balnear nu este recomandat în cazul unui chist ovarian mai mare de 3 cm şi care nu răspunde la tratament medical, fie a nui nodul (sau noduli) fibromatos mai mare de 2 cm în diametru, mai ales dacă acesta se asociază cu anumite complicaţii.

De asemenea, tratamentul nu este indicat să fie efectuat la mai puţin de opt săptămâni de la o intervenţie chirurgicală şi nici în cazul unor procese maligne care nu au depăşit termenul de cinci ani de la diagnostic decât cu avizul medicului oncolog.