Terapii alternative contra durerii
Chiropractica
Tehnică nedureroasă şi fără efecte secundare, chiropractica şi-a dovedit eficienţa în diverse tipuri de dureri, mai ales cele de origine musculară sau articulară. Este, de asemenea, eficientă şi în cadrul celor refractare la tratamente, cum sunt cele neuropate. De pildă, în cazul durerilor de spate precum cele cauzate de hernia de disc, manipularea vertebrelor cu ajutorul mâinilor ajută la eliminarea blocajelor coloanei.
În plus, manevrele chiropractice stimulează producţia de endorfine, hormonii antidurere. În afara manipulărilor chiropractice, specialistul poate recomanda şi câteva exerciţii benefice pentru coloană.
Acupunctura
În medicina tradiţională chineză, acupunctura este considerată un tratament de referinţă pentru calmarea durerii. Numeroase studii au demonstrat eficacitatea acupuncturii în diverse tipuri de dureri: cea din artroză, migrene, de spate.
Efectul benefic este dat de activarea mecanismelor antidurere naturale ale organismului şi stimularea fibrelor nervoase şi musculare.
Durata acţiunii analgezice după tratamentul cu ace este variabil. Astfel, efectul calmant se poate menţine câteva zile sau chiar luni după acupunctură. Totuşi, nu la toate persoanele, beneficiile se observă după prima şedinţă.
Masajul terapeutic
Prin masaj se induce relaxarea, se destind muşchii, scade tensiunea şi se intensifică circulaţia sangvină. De asemenea, se secretă calmantele naturale ale corpului, endorfinele. Într-un studiu canadian apărut în „Science Translationnal Medicine”, masajul atenuează durerile musculare prin aceleaşi mecanisme biologice ca majoritatea medicamentelor antiinflamatoare, fiind o alternativă a acestora.
Durerile de spate sau de umeri pot fi ameliorate cu ajutorul masajului neuromuscular profund, o tehnică prin care se presează în profunzime fiecare muşchi.
Sfatul specialistului
Dr. Codruţ Ţuţu, specialist acupunctură şi apifitoterapie
Acupunctura are rezultate foarte bune în terapia durerii, acută sau cronică. Ajută în durerile cauzate de discopatii, hernii de disc, spondiloze, spondilită, osteoporoză, migrene, dureri de dinţi, dureri reumatismale sau datorate artrozelor, dureri menstruale, ulcer gastric sau duodenal, colon iritabil, dureri cauzate de tumorile benigne sau maligne etc. Punctul de acupunctură este înconjurat de o fină reţea vasculo-nervoasă.
În momentul în care acupunctul este stimulat, se produce vasodilataţie locală şi are loc o descărcare de neurotransmiţători către creier. La rândul său, creierul secretă neurotransmiţători cu rol în atenuarea până la dispariţia durerii (serotonină, endorfine etc). Pe lângă stimularea secreţiei de neurotransmiţători, este stimulată şi secreţia de cortizol din glandele suprarenale, hormon cu rol antiinflamator.
În plan energetic, echilibrează energia în zona afectată, adică îi redă viteza, fluxul, polaritatea, ceea ce duce la restabilirea metabolismului (în zona dureroasă există o concentraţie mai mare de toxine care amplifică durerea), ceea ce, de asemenea, ajută la înlăturarea durerii.
Electroterapia
Folosirea curentului electric sau electroterapia ajută la stimularea ţesuturilor, cu scopul ameliorării unor afecţiuni, printre care şi cele care sunt însoţite de durere. Artrita, cefaleea, durerile postoperatorii, lombalgia şi spondiloza sunt câteva dintre problemele în care electroterapia funcţionează.
Curentul galvanic (curentul electric de frecvenţă zero sau continuu) are efect analgezic, aducând alinare în nevralgii şi artroză. Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) dă rezultate în afecţiuni reumatice, în durerile care însoţesc afecţiunile neurologice periferice şi în durerile de după operaţii.
Kinetoterapia
Gimnastica medicală sau kinetoterapia este o altă terapie alternativă cu rezultate bune în calmarea durerilor. Tratamentul trebuie indicat doar de kinetoterapeut şi făcut sub îndrumarea acestuia. Una dintre afecţiunile care poate beneficia de gimnastică medicală este artroza, al cărei principal simptom este durerea articulară. În funcţie de stadiul artrozei, specialistul va recomanda tipul potrivit de gimnastică medicală.
Prin kinetoterapie creşte mobilitatea articulară, are loc relaxarea musculară şi se restabileşte controlul muscular. Adeseea, prin kinetoterapie se diminuează durerile şi chiar artroza poate fi încetinită.
Info
„Apiterapia sau cum să folosim produsele stupului pentru sănătate” de Cristina Mateescu
Utilizarea veninului de albine pentru tratarea durerilor cronice datorate artritelor, tendinitelor, nevritelor, nevralgiilor şi traumatismelor etc., chiar dacă aceasta este controversată încă, a oferit rezultate încurajatoare în cazul a numeroase studii clinice. Apitoxina veninului de albine ajută la diminuarea durerilor şi, în general, nu provoacă efecte secundare indezirabile. Este vorba aici de o alternativă terapeutică interesantă în cazul în care tratamentul convenţional eşuează. Un program de tratament al durerilor cu ajutorul apitoxinei este în curs de punere de acord în Statele Unite şi în Coreea de Sud. Acest studiu clinic a primit girul FDA (Food and Drug Administration), iar Directorul acestui program a utilizat în tratamente, până în noiembrie 2000, peste 5 milioane de doze de apitoxină.
CIFRĂ
1 persoană din 5, la nivel mondial, suferă de durere cronică.
Homeopatia
Prin tratamentul homeopatic, se pot obţine rezultate bune în tratarea durerii. Există remedii homeopate indicate în calmarea mai multor tipuri de dureri, printre care cele de dinţi, abdominale, contuzii, articulare şi musculare. Un astfel de tratament trebuie însă prescris de medicul cu competenţă în homeopatie, după un control amănunţit. Tratamentul homeopatic al durerii prin homeopatie depinde de factori precum organul afectat, de tipul de durere şi de intensitatea ei.
Hipnoza
Şi folosirea hipnozei în tratamentul durerii a arătat rezultate bune. Totuşi, este indicat să se recurgă la această metodă înainte ca durerea să se cronicizeze. Însă succesul hipnozei pare să fie legat de un aspect, anume ca persoana „să fie disponibilă schimbărilor”, explică dr. Jean-Marc Benhaiem, specialist în hipnoză, autor al cărţii „Hipnoza care vindecă”. În cartea sa, specialistul estimează că 62% din migrenele rebele pot fi tratate prin hipnoză ţintită. Dacă vrei să încerci această terapie, alege un psiholog cu pregătire în hipnoză.
Ştiai că...
...unele persoane care şi-au pierdut un braţ sau un picior au senzaţia de durere a respectivului membru? Este vorba despre aşa-numita durere a membrului-fantomă. Potrivit studiilor, creierul reţine pe scoarţa cerebrală o anumită reprezentare a membrului pierdut.
Şi curele balneare ajută
Procedurile disponibile înstaţiunile balneare din ţara noastră sunt de mare ajutor dacă vrei să tratezi, de pildă, durerile de spate. Printre aceste proceduri se numără sauna uscată sau umedă, jacuzzi, duşuri alternante, bazin de înot cu apă termală sau sulfuroasă, băi de nămol, săruri minerale sau de plante. Şedinţele cu ajutorulaceste proceduri conduc la relaxare generală, la decontractura musculară şi la diminuarea până la dispariţia durerilor. Băile Govora, Băile Felix, Ocna Sibiului sunt staţiuni unde poţi merge pentru a trata lombosciatica, iar în caz de discopatii lombare, poţi merge la Băile Herculane, Băile Felix, Techirghiol, Pucioasa, Mangalia, Eforie Nord şi Amara.Se pot face până la două cure pe an, fiecare cu câte 10-12 şedinţe.
Opinia specialistului
Roxana Petruş, psiholog (www.gandestesanatos.ro; roxanacristina.petrus@gmail.com)
Psihoterapia pentru durerea fizică implică, de cele mai multe ori, gestionarea gândurile cu privire la senzaţiile resimţite, managementul emoţiilor negative şi a comportamentelor care nu ne ajută şi dezvoltarea abilităţilor de a face faţă eficient durerii. Intervenţia se axează şi pe problemele psihologice asociate durerii, cum sunt stările de anxietate, problemele de somn, depresia şi nivelul ridicat de stres.
Felul în care ne gestionăm emoţiile noastre negative poate afecta în mod direct intensitatea dureri pe care o simţim. Un psihoterapeut te poate ajuta să îţi dezvolţi noi modalităţi de a te uita la problemele tale, de a schimba gândurile care nu îţi sunt utile în legătură cu durerea ta şi de a găsi soluţii la obstacolele pe care le întâmpini.
Uneori se folosesc strategii precum distragerea atenţiei şi imageria dirijată, tehnici de respiraţie şi de relaxare care pot fi aplicate în momentele dificile. Accentul se pune şi pe anumite modificări în stilul de viaţă care să îţi permită să te implici în continuare la locul de muncă, în activităţi sociale şi în activităţi plăcute. Studiile arată că intervenţia psihologică în durerea fizică este extrem de utilă şi poate produce modificări în modul în care creierul nostru procesează senzaţia de durere.