T─ât─âneasa, aliat contra reumatismului

1 2 jpg jpeg

Tătăneasa are acţiune antiinflamatoare

În caz de reumatism, unguentul, tinctura diluată, infuzia sau decoctul concentrat din frunze (care se adaugă în apa de baie), sunt leacuri eficiente.

Cataplasmele f─âcute cu decoct de t─ât─âneas─â (ob┼úinut din 4-5 linguri de r─âd─âcin─â de plant─â la 250 ml cu ap─â), sunt de ajutor ├«n caz de contuzii. ├Än situa┼úia ├«n care te confrun┼úi cu o fractur─â ┼či cu o luxa┼úie, pui pe zona afectat─â comprese cu infuzie concentrat─â.

Unguentul preparat din t─ât─âneas─â ajut─â la refacerea ┼či cicatrizarea pielii, dac─â ai avut o ran─â, o arsur─â sau dac─â ai suferit o interven┼úie chirurgical─â.

Decoctul reduce simptomele psoriazisului (se pun comprese), dar ┼či a abceselor dentare (faci gargar─â de c├óteva ori pe zi) ┼či a hemoroizilor. Durerile ┼či s├ónger─ârile cauzate de hemoroizi sunt diminuate ├«n urma unor b─âi de ┼čezut cu infuzie c─âldu┼ú─â concentrat─â.

Alte plante cu efect calmant contra durerilor reumatice sunt gheara-m├ó┼úei, dar ┼či urzicile. De ajutor pot fi ┼či remediile ob┼úinute din ardei iute. Rizomii de obligean─â, c├ót ┼či frunzele de nuc pot avea, de asemenea, efecte benefice.

Amelioreaz─â simptomele ulcerului

Administrat─â intern, sub form─â de infuzie, decoct, pulbere, este util─â ├«n caz de gastrit─â ┼či ulcer duodenal, av├ónd efect cicatrizant ┼či calmant, datorit─â alantoinei, substan┼ú─â care se g─âse┼čte ├«n r─âd─âcina plantei.

T─ât─âneasa este, de asemeena, benefic─â ├«n tratarea colitelor ┼či enteritelor, pentru c─â are efect antidiareic ┼či astringent. Datorit─â propriet─â┼úilor expectorante, decongestive ┼či emoliente, amelioreaz─â simptomele bron┼čitei. De asemenea, are ┼či efecte antitumorale, fiind de ajutor ├«n prevenirea cancerului.

Atenţie!

Tratamentele interne se fac numai la recomandarea ┼či sub observa┼úia medicului.