Motive să recurgi la împachetările cu nămol şi nisip
Sigur ai auzit şi nu doar o dată de împachetările cu nămol de la Techirghiol. Le făceau cu regularitate bunica sau mama , iar acum le găseşti mai în toate saloanele de înfrumuseţare şi cu o gamă largă de utilizări.
Parafina, un liant al sănătăţii
Împachetarea cu parafină este o procedură de fizioterapie care necesită aplicarea parafinei pe o anumită regiune a corpului sau pe suprafeţe mai mari.
Parafina topită se aplica direct pe piele sau se fac băi de parafină. Acest produs se păstrează în săculeţi ce permit reutilizarea acesteia fără a intra în contact cu pielea pacientul, evitându-se arsurile.
Datorită efectului termic pe care îl produce, parafina determină încălzirea zonei unde este aplicată până la temperatura de 38-40 de grade Celsius, ajutând astfel la creşterea circulaţiei sangvine la nivel subcutanat. Ea are capacitatea de a menţine căldura şi de a o transmite lent organismului pe măsură ce se răceşte.
Are efect analgezic, ajută la scăderea inflamaţiilor, accelerează procesele metabolice, ajută la resorbţia hematoamelor, este utilă în cazuri precum bursita, fibroza, fibromialgia. Tehnicile folosite în aplicarea parafinei sunt pensularea, baia de parafină pentru mâini şi pentru picioare, aplicarea de feşi parafinate şi plăci de parafină.
Atenţie!
Aplicaţiile cu parafină sunt contraindicate în tuberculoză, boli dermatologice, neoplazie, sindromul hemoragic.
Împachetările cu nămol
O altă tehnică medicală care se transpune în domeniul înfrumuseţării şi anume aplicarea de nămol încălzit la 30-44°C, la nivel regional sau pe toată suprafaţa tegumentului, este o procedură care durează între 20-40 minute. Acţiunea sa se datorează factorului termic şi factorilor chimici prezenţi în substanţele conţinute de nămol.
Este indicat a fi folosit în cazul afecţiunilor cronice degenerative şi inflamatorii, în cele posttraumatice ale aparatului mioartrokinetic, în reumatismul abarticular, sechelele postrahitism sau postpoliomielită, afecţiunile cronice inflamatorii ale aparatului genital la persoanele de sex feminin, sterilitatea.
Contraindicaţiile nămolului şi a împachetărilor cu acesta sunt în cazul în care este prezent reumatismul cronic inflamator în puseu, HTA (hipertensiune arterială), afecţiunile cardiace şi cele renourinare, astmul bronşic.
Băile şi împachetările cu nisip
Acestea constau în împachetările cu nisip totale sau parţiale, nisipul având temperatura de 45-50°C. O şedinţă are o durată de 20-40 minute.