Efectele benefice mai puţin ştiute ale cataplasmelor cu argilă

1 2 jpg jpeg

Dezinfectează rănile cu argilă

Există mai multe tipuri de argilă: albă, galbenă, roşie, verde sau gri. Ea poate fi găsită sub formă de bulgăraşi sau pudră. Argila este bogată în săruri de magneziu şi calciu, absoarbe umezeala produsă de răni şi previne infecţiile. De asemenea, ameliorează durerile articulare şi musculare, tratează iritaţiile pielii, arsurile solare şi alte feluri de leziuni. Argila absoarbe hematoamele, tratează entorsele şi ajută la funcţionarea normală a tranzitului intestinal. Aplicată ca o cataplasmă, argila are efecte antiinflamatoare, antiseptice şi cicatrizante.

Cum se prepară

Pentru a beneficia de proprietăţile sale, remediile pe bază de argilă se prepară numai în vase de porţelan, sticlă sau lemn, nu în cele de plastic sau metal. Pune argila într-un bol şi adaugă apă plată, lăsată la temperatura camerei, cât să o acopere complet. Pune o pânză deasupra şi aşteaptă să se dizolve aproximativ jumătate de oră sau mai puţin, în cazul în care cantitatea de argilă este mai mică. Cu o lingură de lemn, amestecă încet până se omogenizează. Pasta de argilă obţinută nu trebuie să fie nici compactă, nici lichidă, ci să aibă o textură cremoasă, densă. Dacă amestecul ţi se pare mult prea solid, poţi să mai adaugi puţină apă, până se fluidizează.

După ce ai preparat cataplasma de argilă, foloseşte o frunză de varză, care are rolul de a reţine umezeala din compoziţie, un pansament steril sau o bucată dintr-un material textil moale. Ţine minte că o cataplasmă de argilă trebuie să acopere în totalitate rana sau locul afectat, iar stratul de argilă folosit nu trebuie să fie mai gros de 2 centimetri. Toarnă argilă în tifon, întinde-o, pliază materialul ca un buzunar şi aplică pe zona dureroasă. Ea nu trebuie să fie nici grea, nici rigidă.

Cu cât cataplasma se usucă mai repede, cu atât îşi pierde din eficacitate, de aceea, trebuie aplicată imediat. După ce cataplasma s-a uscat, înlocuieşte-o cu alta umedă. Cataplasemele se ţin aproximativ o oră pe zona dureroasă şi se aplică de 3-4 ori pe zi, până simptomele dispar sau locul afectat se cicatrizează. Dacă argila se usucă mai repede, aplică o altă cataplasmă şi îndepărtează rămăşiţele uscate cu apă călduţă.

Efect cicatrizant

În cazul unei arsuri, argila previne infectarea şi grăbeşte procesul de vindecare. Dacă arsurile se produc la nivelul picioarelor, este recomandat să fie înmuiate în apă cu argilă, o oră pe zi.

Bine de ştiut!

Dacă ai febră, foloseşte o cataplasmă rece, ţinută în frigider.

Cataplasmă cu argilă nu ar trebui să fie mai caldă decât temperatura normală a corpului. Dacă vrei să o încălzeşti, foloseşte orice sursă de căldură şi ţine-o doar câteva minute.

Dacă suferi de dureri de rinichi, de stomac sau ale vezicii urinare, se recomandă cataplasmele călduţe, care să acţioneze ca un calmant asupra durerii.

Dacă ai mai multe zone afectate, nu aşeza mai multe cataplasme deodată, ci foloseşte-le prin rotaţie.

E bine ca, după fiecare utilizare, pansamentul să fie schimbat.

Dacă apar mâncărimi, iritaţii sau roşeaţă, nu le mai folosi, cel puţin pentru o perioadă, până problemele dispar.

Cum mai poţi folosi pulberea

Argila poate fi folosită şi ca o pastă mult mai apoasă, care să se aplice pe răni mici sau afecţiuni minore ale pielii. Compresele sunt recomandate în special pielii sensibile. Se prepară la fel ca o cataplasmă, singura menţiune este faptul că trebuie să adaugi mai multă apă, până compoziţia devine aproape lichidă. Ai nevoie de un tifon, pe care îl înmoi în acest amestec şi îl aplici pe zona afectată, după care este bine să acoperi pielea cu un prosop. Compresele cu argilă sunt eficiente în cazuri de febră sau dureri de cap.

Tratează acneea

Pentru îngrijirea pielii, argila se poate aplica direct, fără a mai fi nevoie de materiale. Spre exemplu, ea este de ajutor în boli precum acnee, cuperoză sau arsuri solare. Se aplică săptămânal, dizolvată în apă sau suc de castravete. Pentru un ten catifelat, poţi folosi o mască din argilă şi 2 linguriţe de ulei de măsline, pe care să o aplici o dată pe săptămână.

Citeşte şi: Cum să scapi de cicatricele lăsate de acnee

Ştiai că... ...argila se poate aplica şi pe părul cu tendinţă de îngrăşare? Aceasta reduce excesul de sebum şi revitalizează firul de păr. ...cataplasemele cu argilă sunt eficiente şi în caz de abcese, negi sau otite? Ele pot fi ţinute mai mult de 2 ore, în funcţie de intensitatea durerii. În cazul negilor, argila are rolul de a-i usca. ...argila albă poate fi utilizată şi ca pudră de talc pentru calmarea iritaţiilor de scutec ale bebeluşilor?