Sânzienele, bune pentru tiroidă

1 sanziene jpg jpeg

Remarcate prin florile lor galben-aurii, cu inflorescenţe bogate, dese, şi cu miros foarte plăcut, sânzienele înfloresc până în august. Pe lângă faptul că au un rol aparte în spiritualitatea şi tradiţiile poporului român, acestea au virtuţi medicinale pe care este bine să le cunoşti.

Cunoscute sub numele de Drăgaică, sânzienele erau, pe vremuri, fierte în apă, cu lapte, şi utilizate contra erizipelului (infecţie provocată de stafilococii din grupa A). Plantele plămădite în rachiu se luau contra colicilor abdominale şi bolilor venerice. Pentru uz medicinal, se recoltează florile mărunte, dispuse în mici ciorchini, în toată perioada înfloririi, din mai până în august. Acestea au în compoziţie ulei volatil, cumarină, taninuri, glucide şi cumarină, substanţă cu aromă asemănătoare vaniliei. Se usucă la umbră, în straturi subţiri.

Cum obţii preparatele 

: o mână de flori se macină fin cu râşniţa de cafea, apoi pudra se cerne. Se administrează câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite cu apă. Preparatul trebuie consumat în cel mult 10 zile. 

1 linguriţă de plantă mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă din 2 în 2 ore, cu înghiţituri mici, pe parcursul zilei.

o mână de flori uscate de sânziene se macină cu râşniţa de cafea până când se obţine un praf fin care se umezeşte cu puţină apă. Amestecul se lasă deoparte pentru 2-3 ore, apoi soluţia obţinută  se pune într-o tifon şi se aplică pe zona afectată. Operaţiunea se repetă până când se obţin rezultatele dorite. 

se pun 20 de linguri de pulbere proaspăt măcinată într-un litru de alcool de 50°. Se închide ermetic recipientul şi se ţine într-un loc răcoros şi întunecat, pentru 15 zile, agitând zilnic pentru omogenizare. Apoi se filtrează şi se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare. 

într-un litru de apă se pun 4-6 linguri rase de pulbere de sânziene. Se lasă la macerat la temperatura camerei 8 ore. Se filtrează şi se consumă imediat sau în maximum 8-10 ore dacă este ţinut la frigider. 

Alină bolile tiroidiene

Preparatele pe bază de sânziene sunt recomandate în tratamentul bolilor tiroidiene. Se beau zilnic pe stomacul gol 3 căni de ceai din 2-3 linguriţe de plantă. La prepararea infuziei se poate adăuga şi turiţa-mare (Agrimonia eupatoria). Tratamentul se ţine minimum 6 luni. Şi maceratul de sânziene este benefic celor cu afecţiuni tiroidiene. Se pot bea zilnic 3 căni de macerat pe stomacul gol. Pentru o eficienţă mai mare, în cazul hipertiroidiei, maceratul se poate face cu 2-3 linguri de sânziene şi 2-3 linguri de turiţă-mare. Tratamentul durează minimum 6 luni. Maceratul de sânziene se mai poate face şi cu coji verzi de nucă (1-2 linguriţe), în cazul hipotiroidiei. 

Benefice în cistite

Infecţiile urinare reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate, care afectează cu preponderenţă femeile. Tinctura de sânziene are proprietăţi diuretice şi antiseptice urinare, fiind un excelent remediu în cazurile inflamaţiilor sau infecţiilor urinare. Se iau câte 1-2 linguriţe de tinctură diluate cu 100 ml apă de 3 ori pe zi. Cura este utilă şi celor care se confruntă cu cistită cu hematurie (urinare cu sânge) şi calculi renali.

Cataplasmele accelerează vindecarea rănilor

În tratamentele externe, cataplasmele cu infuzie de sânziene au eficacitate în: afecţiuni cutanate (răni, furuncule, pecingine, ulceraţii, erizipel, eczeme, acnee, psoriazis; reumatisme, artroze şi junghiuri intercostale. 

Au grijă de ten

Ca să ai o piele fină, fă săptămânal băi cu sânzâiene, astfel:  în 3 litri de apă aflată la temperatura camerei se pun 3-4 pumni de sânziene galbene proaspete (tulpini înflorite mărunţite), se lasă să se înmoaie câteva ore, după care se filtrează. Lichidul se pune deoparte într-un vas smălţuit, iar peste planta care rămâne de la filtrare se adaugă apă clocotită şi se lasă circa 30 de minute. Se lasă să se răcească infuzia, după care se combină cu apa în care s-a înmuiat planta înainte. Baia se face în cadă, vreme de 20 de minute, cu corpul complet scufundat. 

Pentru că se crede că dizolvă calciul, preparatele pe bază de sânziene nu se recomandă celor care au lipsă de calciu. 

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie, competenţă în biorezonanţă şi iridologie. Tel. 0734.410.417

Sânzienele pot fi utilizate intern, sub formă de infuzie, pulbere, tinctură, în caz de: infecţii urinare, litiază urinară (au acţiune diuretică, antiseptică, antiinflamatorie, antispastică), disfuncţii tiroidiene (efect reglator), alergii, reumatism, gută (au acţiune depurativă, detoxificantă), dischinezie biliară (efect coleretic-colagog), insomnie, stres (au acţiune sedativă), stimulează circulaţia sangvină şi limfatică. Extern, sânzienele au acţiune antiseptică şi cicatrizantă. Gargara cu infuzie concentrată este bună în caz de faringită şi laringită, iar compresele de la nivelul tenului, pentru menţinerea elasticităţii pielii. Unguentul de sânziene poate fi folosit în răni superficiale, eczeme, acnee, psoriazis, articulaţii dureroase.