Remedii din plante pentru problemele de sănătate cotidiene

1 shutterstock 1091827718 jpg jpeg

Durerile de cap, oboseala, stresul şi insomnia sunt câteva dintre neplăcerile cu care ne putem confrunta mai des. Pentru multe dintre aceste probleme, poţi încerca unele remedii din generoasa farmacie verde!

Valeriana alungă nervozitatea şi anxietatea

În Grecia Antică, valeriana era recomandată pentru a trata insomnia. În timpul Primului Război Mondial, în unele ţări europene, planta era folosită pentru calmarea nervozităţii induse de bombardamente. Valeriana este recunoscută de autorităţi precum Comisia E şi Asociaţia Societăţilor de Fitoterapie din Europa ca având proprietăţi calmante, care pot ajuta la ameliorarea tulburărilor anxioase, agitaţiei nervoase şi a tulburărilor de somn.

Cum se administrează: Poţi consuma valeriana sub formă de infuzie (1 linguriţă de rădăcină de plantă la 1 cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi) sau tinctură (1 – 3 ml de până la 5 ori pe zi).

Ginsengul, leac contra oboselii

Pentru a combate oboseala, ai putea încerca ghimbirul, care are numeroase beneficii, printre acestea numărându-se stimularea funcţiilor cognitive. Această rădăcinoasă originară din Asia este un aliat natural de nădejde dacă vrei să îţi recapeţi concentrarea afectată de oboseală, fiind utilă şi în convalescenţă. Este indicat ca tratamentul să fie urmat în prima parte a zilei, pentru a nu determina apariţia tulburărilor de somn.

Se poate consuma zilnic ghimbir în cantitate de 500 mg – 2 g sub formă de capsule sau decoct (se fieb 1-2 g de rădăcină în 150 ml de apă 10 minute).

Insomnie? Teiul îţi este de folos!

Florile de tei au proprietăţi uşor sedative, motiv pentru care sunt recomandate în insomnie. Pentru că are efecte calmante, teiul favorizează somnul şi previne agitaţia nocturnă. Planta îţi face bine şi dacă eşti stresat ori te confrunţi cu anxietate, surmenaj sau cu nervozitate.   

Cum se administrează: Prepară o infuzie din 20 g de flori de tei la 1 litru de apă clocotită. Bea 1 cană după masa de seară şi una chiar înainte de culcare. Dacă preferi varianta la plic, prepari ceaiul astfel: pui 1 – 2 plicuri în 250 ml de apă clocotită şi laşi la infuzat cel mult 10 minute.

Salcia, aspirina din farmacia verde

Bogată în derivaţi salicilici, salcia este echivalentul vegetal al aspirinei. Remediile din scoarţă de salcie au proprietăţi calmante dovedite şi, deşi imită acţiunea analgezicelor, au mai puţine efecte adverse comparativ cu medicamentele.

Cele mai cunoscute utilizări ale produselor din scoarţă de salcie sunt calmarea durerilor acute şi cronice, printre care durerile lombare şi cervicale, cele de cap şi cele musculare. De asemenea, leacurile din scoarţă de salcie scad febra.

Pentru combaterea durerilor cum sunt cele de cap, poţi încerca tinctura de salcie (5 – 8 ml de 3 ori pe zi).

Lemnul-dulce este adjuvant în problemele digestive

Planta este bogată în compuşi (flavonoide, săruri de potasiu şi de calciu, aminoacizi, glicirizină) valorificaţi în fitoterapie. Planta este utilă în ameliorarea unor probleme digestice precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal, balonarea şi flatulenţa. De asemenea, contribuie la accelerarea tranzitului intestinal încetinit. Planta este contraindicată în: hiperestrogenism, chisturi ovariene, noduli mamari, fibrom uterin, cancer genital la femei, sindrom Cushing, sarcină şi alaptare.

Lemnul-dulce se poate administra ca infuzie (1 lingură de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă fierbinte) sau tinctură (30 de picături, diluate în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi).

Gheara-diavolului tratează durerile articulare

Plantă originară din Africa de Sud, gheara-diavolului şi-a demonstrat eficienţa în calmarea durerilor de la nivelul oaselor şi articulaţiilor. Printre compuşii care îi oferă valoare terapeutică se numărăr harpagozida, procumbida şi harpagida.

Gheara-diavolului se poate lua sub formă de capsule (1 de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).

INFO

Dacă ai dureri de dinţi şi nu poţi ajunge imediat la medic, poţi lua comprimate de gheara-diavolului, 4 pe zi. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 5 zile.