Vinuri medicinale, tonice naturale
Reţetele pentru prepararea vinurilor medicinale datează încă din Antichitate. Băuturile din struguri albi sau roşii, la care li se adaugă decocturi din plante, preparate în vase emailate sau de sticlă, fără conservanţi şi ustensile metalice, au efect benefic asupra sănătăţii. Tonic de măceşe Din măceşe se poate prepara un vin excelent când vine vorba de remedii împotriva oboselii şi a organismului slăbit. Bun tonic, această băutură are un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, fiind recomandată în probleme digestive, în boli de inimă, tulburări de metabolism.
Pentru prepararea lui, se umple un recipient de sticlă de 5 litri cu măceşe proaspete şi spălate, care se acoperă cu apă caldă. La final, se pune puţină drojdie de bere dizolvată în apă.
Lasă un spaţiu liber de o palmă până la dop, ca să fermenteze. Timp de 2 luni, ţine vinul la temperatura de 20 °C şi agită-l zilnic. Când s-a limpezit, filtrează-l printr-un tifon şi trage-l în sticle. Se beau aproximativ 50-75 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Insomniile, durerile de cap şi de fertilitate se pot trata cu vin de salvie. Administrat după indicaţiile medicului fitoterapeut, protejează sistemul nervos şi are efect antiinflamator, putând fi consumat şi în caz de bronşite. Pentru prepararea acestui vin sunt necesare 100 g de planta uscată şi pisată şi 1 l de vin alb.
În compoziţie poate fi adăugat şi cimbru, busuioc sau rozmarin, dacă se doreşte ca vinul să aibă o aromă deosebită. Vinul alb se toarnă peste salvie într-un vas de sticlă, se acoperă cu un capac ermetic şi se lasă la loc ferit de lumină 20 de zile, apoi se strecoară printr-un tifon şi se trece în recipiente mai mici.
Se păstreză la frigider şi se consumă în decursul a 6 luni, termen care reprezintă valabilitatea produsului. Se administrează la nevoie, fără a se depăşi 30 de ml pe zi.
Tonic excelent, vinul de păpădie ajută metabolismul să funcţioneze normal, elimină toxinele din corp, creşte apetitul şi este recomandat şi în prevenirea aterosclerozei. De asemenea, acest vin poate trata bolile de ficat şi pe cele digestive şi este un bun remediu diuretic şi antipiretic (combate febra).
La prepararea lui ai nevoie doar de florile de păpădie (5-6 pumni), 4 l de apă, 100 g de zahăr, o lămâie şi o linguriţă de drojdie. Florile se spală şi se pun într-un vas emailat, lămâia se curăţă de coajă şi se stoarce, iar sucul se pune peste păpădie, după care se acoperă cu 3 l şi jumătate de apă.
Amestecul se fierbe câteva minute, apoi se lasă la infuzat o zi. Zahărul se dizolvă în jumătate de litru de apă, se fierbe până se face sirop, apoi se omogenizează cu infuzia. La final, se pune şi drojdia dizolvată în puţină apă caldă şi se lasă totul la fermentat, acoperit, într-un loc întunecos.
După 2 zile se strecoară, apoi, după o săptămână, licoarea se pune în recipiente mici, închise la culoare şi închise ermetic. Se beau câte 50 ml de vin de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, dar nu mai mult de 2 săptămâni.
Pentru o imunitate mai bună şi un organism revitalizat se poate consuma vin din fructe. Coacăzele, afinele şi murele au numeroşi antioxidanţi, care combat astenia, anemia şi previn îmbătrânirea prematură.
• Vinul de coacăze se prepară din 1,5 kg de coacăze, 1 l de vin roşu şi 250 g de zahăr. Fructele şi vinul se lasă la macerat 24 de ore, apoi se presează şi se filtrează. Peste lichidul obţinut se adaugă zahărul, apoi se fierbe totul 5 minute şi se lasă la răcit.
Lichidul-tratament se păstrează în sticle închise la culoare, închise etanş, la loc răcoros şi întunecos. De 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, se beau câte 50 ml, pentru a beneficia de efectele sale tonice şi de protecţie a sănătăţii inimii.
• Vinul de afine, care poate fi pregătit şi consumat în acelaşi mod, are proprietăţi bactericide şi se recomandă în caz de gută, pentru că ajută la dizolvarea acidului uric.
• Vinul de mure, cu reţetă şi instrucţiuni de consum asemănătoare cu vinul de coacăze, fortifică imunitatea, reface corpul după anemie şi este sursă de vitamina C.
Această băutură are calităţi antivirale, antibacteriene şi poate calma căile respiratorii inflamate. În plus, vinul de miere se recomandă în caz de anemie, când pofta de mâncare este scăzută şi are efecte pozitive şi în covalescenţă.
Se prepară din 3 l de vin roşu şi 3 kg de miere, care se lasă la macerat într-un borcan o zi, apoi se amestecă totul de 2 ori pe zi, în primele 3 zile. Cu o jumătate de oră înainte de masele principale ale zilei, se administează câte o ceşcuţă cu vin.
Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist medicină familie,
competenţă apifitoterapie,
Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti
Vinurile medicinale sunt tonice generale, stimulează digestia şi pofta de mâncare, cresc diureza, îmbunătăţesc imunitatea, circulaţia sângelui, sunt antiseptice, bactericide, antiinflamatoare, calmante, sedative, în functie de planta din care se prepară.
Aceste preparate se obţin prin adăugarea în vin a unor plante medicinale care, în acest fel, vor avea un efect benefic sporit asupra sănătăţii.
Vinurile medicinale nu se recomandă pentru administrare persoanelor care au afecţiuni hepatice, cardiace şi renale grave şi nici celor care au ulcer gastroduodenal. De asemenea, sunt contraindicate copiilor.