VIDEO: Trusa verde pentru neplăcerile digestive

1 2 jpg jpeg

Mâncatul prea mult sau prea repede, alimentele bogate în grăsimi, produsele de fast-food, alcoolul sau preparatele picante duc, în cele mai multe dintre cazuri, la apariţia problemelor digestive. Senzaţia de arsură în partea de sus a stomacului, de greaţă, de balonare, sughiţul sau diareea, toate pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul leacurilor oferite de natură.

Remediile din plante stimulează secreţia biliară, pancreatică şi intestinală, prevenind neplăcerile gastrointestinale. Nu doar că le poţi prepara uşor, ci sunt lipsite şi de efecte adverse. Ceaiul de anason, digestivul de dinainte de masă Fitoterapeuţii recomandă ceaiurile de anason şi de chimen, recunoscute ca fiind bune stimulente pentru digestia încetinită. Pe lângă efectul stimulent gastric, ceaiurile au şi acţiune carminativă (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale). Prepari ceaiul aromatic de anason dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă clocotită.

Lasă cana acoperită timp de 10 minute, filtrează şi bea ceaiul în mai multe reprize înainte cu o oră de masă. În funcţie de preferinţe, ceaiul poate fi îndulcit cu miere de albine. La fel de eficient este şi ceaiul de chimen, care trebuie băut călduţ pentru a beneficia din plin de acţiunea lui calmantă. Pune 1-2 linguriţe de seminţe de chimen la 250 ml de apă fierbinte şi lasă vasul acoperit timp de 15 minute. Strecoară şi bea cel mult două căni de ceai pe zi.

Poţi încerca şi: ceaiul de mentă (2 linguri de plantă la o cană de apă/ cel mult două căni pe zi) şi cel de anghinare (o lingură de frunze la 250 ml de apă clocotită/ 2 căni pe zi).

Coaja de portocală previne senzaţia de greaţă

Soluţii rapide pentru problemele digestive care apar după mesele îmbelşugate sunt şi infuziile din coaja de pere sau de portocală, care ajută la prevenirea/tratarea senzaţiei de greaţă şi îmbunătăţirea digestiei. Pune o linguriţă de coji de pere, pe care le poţi usca în cuptor pe hârtia de copt, la o cană cu apă clocotită. Infuzează ceaiul timp de 15 minute, după care filtrează şi bea câte o cană între mese.

Şi infuzia din coji de portocală este un bun digestiv natural. O prepari dintr-o linguriţă de coajă de portocală la 200 ml de apă fierbinte. Lasă cana acoperită pentru 10-15 minute, strecoară şi bea infuzia călduţă după ce ai mâncat.

Poţi încerca şi: sucul de lămâie pe care îl adaugi într-un pahar cu apă. În alt pahar cu apă minerală pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Bea alternativ o gură de suc de lămâie şi una de apă cu bicarbonat.

Cataplasmele cu argilă reduc durerile abdominale

Bogată în minerale (calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu), argila este un aliat de încredere când vine vorba de tratarea problemelor digestive. Sub formă de cataplasme sau diluată în apă, argila combate simptomele indigestiei şi favorizează eliminarea toxinelor din corp.

Pune într-un pahar de apă plată o linguriţă de argilă (o poţi procura din farmacii sau din magazinele naturiste) şi bea amestecul cu două ore înainte masă. Pentru cataplasme, pregăteşte o pastă omogenă cu apă şi argilă. Pune pasta obţinută între două bucăţi de tifon, încălzeşte cataplasma şi aplică pe abdomen.

Şi cataplasmele cu făină de in sau de muştar, pe care le poţi cumpăra din magazinele naturiste, sunt de ajutor pentru a calma durerile abdominale cauzate de indigestie.

Poţi încerca şi: cărbunele medicinal, pe care îl poţi procura din magazinele naturiste sau din farmacii.

Soluţii rapide

- o felie de ghimbir pe care o poţi consuma după masă. Indicat este şi sucul pe care îl prepari dintr-o linguriţă de ghimbir mărunţit la un litru de apă. Pune ghimbirul şi apa în blender, adaugă 3 linguriţe de miere şi zeama de la o lămâie. Bea câte un pahar de suc după masă;

- ulei esenţial de coriandru pe care îl poţi folosi pentru a calma durerile abdominale. Amestecă 4-6 picături de ulei de coriandru cu 20 ml de ulei de masaj. Foloseşte amestecul pentru a masa abdomenul.

INFO: Infuzia de cicoare (2 linguriţe de rădăcină mărunţită la o cană cu apă) favorizează digestia.