Uleiul de cătină îţi reduce riscul de cancer
Uleiul de cătină este bogat în vitaminele A, B, C, şi în minerale cum sunt magneziul, calciu şi fierul. Mai conţine şi acizi graşi esenţiali Omega-3, Omega-6, Omega-7 (bun pentru piele, ten şi unghii) şi Omega-9. Printre compuşii cei mai importanţi ai plantei se numără şi carotenoidele şi serotonina. Aceasta din urmă combate infecţiile din organism şi contribuie la vindecarea rănilor şi a arsurilor.
Uleiul de cătină este extras din seminţele şi fructele acestei plante. Constituie un important leac pentru sănătatea epidermei. Se regăseşte atât sub forma de ulei, cât şi de ceai, însă al doilea nu are o putere atât de mare de vindecare precum uleiul. Este adjuvant în afecţiunile Orl, neurologice, dermatologice, ale aparatului digestiv, ameliorează simptomele bolilor de inimă şi este recomandat şi în problemele uro-genitale. Reprezintă un remediu pentru tratarea anemiilor. Pentru că are efecte de antiîmbătrânire, industria cosmetică îl foloseşte ca pe un element important în cremele antiaging, pentru că previne şi combate ridurile.
Truc
Scapă de oboseală printr-un consum de acizi graşi Omega-3 şi Omega-7, care se regăsesc în uleiul de cătină şi cel de peşte. Elimină din dietă alimente care nu fac bine organismului, cum sunt mâncărurile procesate, cafeaua, zahărul alb.
Prepară-l acasă
Ai nevoie de circa 150 g de bobiţe proaspete de cătină şi 150 ml de ulei de măsline. Speli bine boabele de cătină sub jet de apă rece, apoi le laşi la scurs. După aceea le mărunţeşti şi le pui într-un borcănel, cu tot cu uleiul de măsline. Pui capacul şi laşi să stea 3 săptămâni la temperatura camerei. Agiţi în fiecare zi borcanul. După ce a trecut perioada respectivă, zdrobeşti iar bobiţele, închizi ermetic recipientul şi laşi să stea 2 zile, la loc însorit. Scurgi uleiul limpede de la suprafaţa borcanului, într-un alt borcan din sticlă. Îl păstrezi fie la loc răcoros şi întunecos, fie la frigider.
Cum îl administrezi
Iei 10-20 de picături de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, minimum 2 săptămâni-maximum 3 luni. Îl iei fie cu miere, fie consumat ca atare sau îl poţi pune în salate. Nu uita să ceri înainte de a-l consuma, sfatul unui fitoterapeut.
Are efect anticancerigen
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi multor tipuri de carotenoide cât şi substanţelor anticancerigene (principii amare, arginină, serotonină), uleiul de cătină este un remediu recomandat bolnavilor de cancer. De asemenea, uleiul de cătină este un aliat al ficatului şi acţionează ca un protector al acestui organ, ajutând la eliminarea toxinelor şi substanţelor nocive din organism.
Este recomandat şi pentru a reduce riscul de cancer la nivelul ficatului. Substanţele anticancerigene din ulei inhibă dezvoltarea celulelor maligne, întăresc sistemul imunitar, reduc efectele chimioterapiei şi ajută la ameliorarea simptomelor apărute în cancerul gastric, pulmonar şi rectal.
Sfat
Pentru a obţine rezultate cu ajutorul sau în timpul tratamentului pe bază de ulei de cătină, ai grijă să nu pierzi nopţile şi să faci zilnic mişcare pentru a reduce stresul, anxietatea şi starea de oboseală.
Întăreşte sistemul imunitar
Pentru că este bogat în antioxidanţi, uleiul de cătină luptă împotriva radicalilor liberi, prevenind astfel infecţiile. Un studiu desfăşurat la Facultatea de Medicină Kaunas din Lituania a arătat că extractul pur de ulei de cătină este cu 2,4 mai bogat în carotenoide faţă de celelalte uleiuri. Prin urmare, substanţele cu efect antioxidant sunt mult mai puternice, reducând riscul de apariţie a infecţiilor în corp. Uleiul de cătină ajută organismul să distrugă virusurile, bacteriile şi în acest mod nu se vor mai produce infecţii.
Pentru a stimula sistemul imunitar, ia 30-40 picaturi de ulei de cătină zilnic. Îl consumi simplu sau cu o linguriţă cu miere. Nu îl amesteci cu apă, pentru că nu se dizolvă. Poţi ţine o cură de 14-30 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.
Bolile de inimă
Afecţiunile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de deces, iar un consum de ulei de cătină reduce nivelul de colesterol rău din organism şi previne riscul de boli ale inimii. Pentru o inimă sănătoasă, contra aterosclerozei, hipertensiunii arteriale dar şi contra infarctului, ia ulei de cătină, cum ţi-a indicat fitoterapeutul.
Contraindicaţii
Uleiul de cătină nu se recomandă femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor sub 12 ani, persoanelor alergice şi celor care suferă de anumite boli, precum cele de rinichi ori intestine. Printre reacţiile adverse posibile se numără diareea, spasmele abdominale şi alte probleme gastrointestinale. Nu trebuie consumat în doze mari deoarece poate duce la deshidratarea organismul şi poate afecta rinichii.