Uită de balonare cu liliac!
Indiferent că foloseşti florile, frunzele, mugurii sau scoarţa de liliac, acestea au efect vasodilatator, antireumatic, astringent şi tonic. După ce te-ai bucurat de parfumul lui inconfundabil în casa ta, iar florile au început să pălească, nu le arunca. Pune-le la uscat şi foloseşte-le pentru a trata diferite afecţiuni.
Un bun stimulant al bilei
În cazul în care ai parte de disconfort hepatic, balonări sau stări de vomă, este indicat să bei ceai preparat din flori uscate de liliac. Este un bun stimulator pentru bilă şi ţine bolile hepatice la distanţă.
Este indicat în caz de diaree şi slăbiciune fizică
Dacă te afli printre persoanele care simt o slăbiciune fizică sau te confrunţi cu un episod diareic, fierbe în 250 de ml de apă o linguriţă de coajă de liliac cel mult 10 minute. Strecoară apoi ceaiul şi bea 2-3 căni pe zi.
Află mai multe despre leacurile care îţi menţin ochii sănătoşi AICI
Scade glicemia şi reduce durerile reumatismale
Fitoterapeuţii recomandă infuzia din muguri de liliac, mai ales dacă ai probleme cu pancresul sau dacă s-a instalat deja diabetul. Astfel că, într-un litru de apă clocotită este indicat să pui o lingură de muguri de liliac şi să consumi câte o linguriţă din acest amestec de 3 ori pe zi.
Pentru durerile reumatismale, poţi să prepari un unguent din florile sale punând la macerat 40 de grame de floare într-un litru de ulei. Lasă-l la macerat timp de 2 săptămân, apoi unge zonele dureroase cu acest remediu naturist.
Află cum poţi să îţi prepari propriul parfum din uleiuri esenţiale AICI
Tratează febra şi afecţiunile respiratorii
O simplă infuzie din aceste parfumate flori este suficientă pentru a-ţi scădea febra, dar şi pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, precum bronşita sau laringita. Este totuşi bine ca, înainte, să consulţi un doctor de specialitate pentru a-ţi recomanda exact doza necesară.
Vindecă arsurile cu frunzele de liliac
Dacă ai avut parte de un incident care s-a concretizat cu o arsură, fierbe frunzele de liliac până când apa se înnegreşte. După ce ai lăsat-o un pic să se răcească, când ajunge să fie aproximativ la temperatura camerei, aplic-o pe locul cu arsura. Fixează apoi un pansament steril peste locul cu pricina şi ţine-l timp de 24 de ore. Este foarte important să nu laşi pansamentul să se usuce, deoarece rana se poate agrava. Astfel că este necesar să-l umezeşti constant. După ce vei înlătura pansamentul şi stratul de impurităţi, pielea va rămâne catifelată, elastică şi fără urme de arsură.