Tuia te ajută să ţii departe răcelile
Tratează răcelile şi bolile respiratorii
Când nu te mai lasă tusea sau când simţi că te ia răceala, extractul de mlădiţe de tuia poate fi de ajutor.
Este şi un foarte bun descongestionant al căilor respiratorii şi al plămânilor, ceea ce-l face un leac de ajutor şi în bronşite. Se pot lua 30 de picături în fiecare zi, pentru a uşura respiraţia.
Stimulează eliminarea calculilor renali
Atâta timp cât pietrele la rinichi sunt de dimensiuni mici, infuzia din muguri de tuia poate să faciliteze avansarea lor spre exterior.
Ceaiul se face din 20 de grame de muguri şi un litru de apă. Este nevoie însă de 3 căni de infuzie pe zi, pentru a obţine efectul dorit.
Domoleşte durerile cauzate de artrită sau gută
În bolile reumatismale, ca artrita, guta, gonartroza, uleiul esenţial de tuia este eficace, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi acţionează ca detoxificant şi diuretic.
Pentru o absorbţie rapidă şi efect pe măsură, este de preferat să alegi un unguent cu tuia, recomandat pentru reducerea durerilor reumatismale.
Şi alcoolatura de tuia este bună în boli reumatismale. O poţi face singur, din 200 g de frunze de tuia tocate şi un litru de alcool de 60 de grade. Le laşi la macerat 10 zile, într-o sticlă închisă ermetic, timp în care agiţi amestecul de câteva ori, apoi îl strecori şi-l păstrezi în aceeaşi sticlă.
Ştiai că...
...infuzia de tuia este utilă în caz de dismenoree (crampe sau dureri apărute la menstruaţie)? Se poate prepara dintr-o cană de apă fiartă şi o linguriţă de frunze de tuia uscate. Se lasă la infuzat 10 minute şi se bea după răcire. Se iau 3 căni pe zi, până la ameliorarea simptomelor.