Trucuri pentru eliminarea pesticidelor din fructe şi legume

1 2 jpg jpeg

Este din ce în ce mai greu să mănânci sănătos. Deşi sunt alimente benefice sănătăţii, fructele şi legumele sunt tratate cu substanţe toxice. Te hrăneşti cu iluzia că mănânci sănătos, dar, de fapt, otrăveşti corpul cu chimicale extrem de nocive.

Pentru a evita complicaţiile şi eventualele probleme de sănătate, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi practice de eliminare a pesticidelor din mâncare.

Pesticidele din fructe si legume – cum le poţi elimina?

Mulţi cred că, prin simpla spălare cu apă a fructelor şi legumelor, pesticidele pot fi îndepărtate, dar spălarea numai cu apă nu este suficientă.

Evită fructele şi legumele care arată impecabil. De asemenea, ocoleşte legumele şi fructele a căror coajă este îndepărtată pe alocuri, deoarece coaja este singura care protejează fructul propriu-zis de contaminarea cu pesticide.

În cazul legumelor cu multe frunze, precum varza sau salata verde, se recomandă spălarea atentă a fiecărei frunze în parte şi îndepărtarea frunzelor de la suprafaţă.

1 2 jpg jpeg

Foloseşte apa caldă

O spălare temeinică a fructelor şi legumelor în apă caldă te poate ajuta să scapi de unele substanţe toxice înainte de a le consuma. Astfel, prin spălarea cu apă rece, doar în jur de 75 până la 80% din reziduuri sunt îndepărtate.

Apa cu sare

O bună soluţie de îndepărtare a pesticidelor ar fi spălarea fructelor şi legumelor cu apă sărată. Astfel pot fi îndepărtate majoritatea reziduurilor provenite din pesticide care se află în mod normal la suprafaţă. Apa sărată te ajută să elimini cea mai mare parte a reziduurilor care există pe suprafaţa lor.

Oţet sau suc de lămâie

Un alt truc care te poate ajuta să scapi de chimicale este să speli fructele sau legumele cu oţet sau suc de lămâie. Trebuie doar să le scufunzi într-o soluţie cu 10% oţet şi 90% apă, pentru 15-20 de minute.

Curăţă de coajă

Una dintre cele mai simple tehnici de îndepărtare a reziduurilor provenite din pesticide este curăţarea fructelor şi a legumelor de coajă.

Legumele cu cele mai puţine pesticide

Printre legumele cu cele mai puţine pesticide se numără porumbul dulce, ceapa, vinetele, conopida, cartofii dulci, dar şi varza. Micile găuri din frunzele de suprafaţă la varză sunt o dovadă clară că acestea au fost „vizitate“ de insecte, ceea ce înseamnă că nu au fost tratate cu pesticide.

Portocalele, mandarinele, clementinele, lămâile, grepfrutul sunt fructe la care conţinutul de pesticide se poate dovedi dăunător pentru sănătate.

Fructe şi legume cu nivel înalt de pesticide

Strugurii se numără printre fructele cu cel mai înalt nivel de pesticide. De asemenea, perele şi merele pot fi tratate cu substanţe care le conferă un luciu sporit. Până şi căpşunile, pentru a rezista mai mult timp pe piaţă, sunt tratate cu pesticide. Şi în cazul dovleceilor se folosesc substanţe de suprafaţă pentru a le îmbunătăţi aspectul. Roşiile, morcovii şi ardeii graşi pot fi trataţi cu pesticide.

Află AICI de ce trebuie să mănânci BIO

Ce sunt pesticidele?

Sunt substanţe chimice care protejează recoltele de insecte, buruieni, rozătoare, germeni, fungi şi de alţi dăunători. Aceste substanţe sunt benefice pentru recolte, dar reprezintă un pericol pentru om, mai ales pentru categoriile mai sensibile, cum sunt copiii, bolnavii cronic şi vârstnicii.

Durerile de cap reprezintă un indiciu al intoxicării cu pesticide. De asemenea, depresia, problemele respiratorii, durerile abdominale, anemia îţi dau de ştire că ai folosit fructe şi legume care conţin reziduuri de pesticide.