Tratamente naturiste cu păpădie

1 2 jpg jpeg

Rupte din soare, florile de păpădie decorează câmpuri, curţi şi chiar margini de drumuri, şi creşte indiferent cât de poluat este aerul. Înfloreşte pe toată durata lunii aprilie. Frunzele, florile, tijele şi rădăcina de păpădie sunt des utilizate în curele de detoxifiere. Este şi un înlocuitor excelent al cafelei.

Păpădia este un bun diuretic

I se mai spune şi lăptucă, guşa-găinii, păpălungă, iar francezii o numesc tradiţional „pissenlit“, adică „pipi în pat“. Probabil că denumirea are legătură cu efectele diuretice excelente ale păpădiei. Dacă vrei să scapi de toxinele acumulate în organism, mai ales acum, după Sărbătorile Pascale, urmează o cură cu salată din tije de păpădie.

Culege 6 tije de păpădie cu flori cu tot, le speli şi le tai capetele, apoi le poţi consuma proaspete, timp de două săptămâni. Regimul ajută şi în caz de gastrite, diskinezii biliare, gută, varice, ateroscleroză, diabet, litiaze biliare.

Fitioterapeuţii spun că dupa acest regim vei avea un tonus mai bun, datorită eliminării reziduurilor şi a apei în exces din corp.

Păpădia dizolvă pietrele la rinichi

Preparatele din păpădie, infuzia, capsulele şi tinctura, au proprietăţi binefăcătoare în dizolvarea pietrelor la rinichi. De asemenea, îmbunătăţesc tranzitul intestinal, prevenind problemele digestive ca diareea şi constipaţia.

Dacă vrei să slăbeşti, tot păpădia îţi vine în ajutor. Ai probleme cu acneea? Curele cu păpădie curăţă corpul de toxine şi reduc erupţiile cutanate. Bea zilnic timp de două săptămâni câte o cană de ceai de păpădie, preparat din o lingură de rădăcină uscată şi mărunţită la 250 de ml de apă clocotită.

Păpădia scade nivelul de colesterol „rău“

Pe lângă beneficiile aduse în cazul pietrelor la rinichi şi a tranzitului intestinal leneş, ceaiul de păpădie acţionează şi în problemele inimii, cum este hipertensiunea. Acest ceai poate preveni anemia şi scade nivelul colesterolului „rău“.

Ultimele studii arată efecte pozitive şi în prevenirea diabetului şi a unor forme de cancer. Ca să beneficiezi de „puterile“ păpădiei, foloseşte pentru ceai rădăcinile şi frunzele uscate. Acesta se obţine din 1 sau 2 linguriţe de plantă lăsată la infuzat 5 minute într-o cană cu 150 ml de apă fierbinte.

Aşa faci tinctură de păpădie acasă

Ai nevoie de 100 ml de suc din rădăcină proaspătă de păpădie, 18 ml de alcool de 90°, 15 ml de glicerină şi 17 ml de apă. Găseşti ingredientele în magazinele naturiste ori în farmacii.

În exces, păpădia face rău

E bine să se respecte indicaţiile medicului fitoterapeut atunci când se urmează o cură cu păpădie, indiferent că se consumă ceaiuri, salate ori capsule sau tinctură. În doze mari, păpădia poate cauza eczeme şi probleme cu stomacul.

2 jpg jpeg

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist naturopatie-apifitoterapie

„Păpădia are acţiune detoxifiantă puternică, efect diuretic şi coleretic-colagog, adică stimulează excreţia şi secreţia de bilă, ajută la emulsionarea grăsimilor şi reglează valorile colesterolului sangvin“.

Păpădia înlocuieşte cafeaua

1 2 jpg jpeg

Poţi prepara din rădăcinile prăjite de păpădie un înlocuitor excelent pentru cafea, care are unele proprietăţi stimulatoare asemănătoare. Frunzele şi florile pot fi gătite pe baie de aburi sau sub formă de salate în amestec cu alte verdeţuri. Au o aromă uşor amăruie, dar plăcută.