Tratamente naturale cu uz extern pentru reumatism

1 2 jpg jpeg

Administrarea pe cale internă a spânzului se face numai la sfatul medicului şi sub stricta sa supraveghere. O doză de 5 grame din spânz poate ucide un om, iar a 5-a parte dintr-un gram, în schimb, poate cu adevărat salva vieţi.

În medicina populară, spânzul verde ocupă primul loc în tratarea afecţiunilor pielii, cum ar fi scabia şi lepra. Decoctul din plantă se obţine prin fierberea a 3 frunze proaspete, pisate, la 1 cană cu apă, iar după răcire se adaugă spirt sau apă distilată. Se aplică pe zona afectată, acţionând ca un antibiotic şi înlăturând astfel infecţia.

Fiind un antireumatic puternic, spânzul este utilizat extern cu rezultate remarcabile în

, sciatică, artrite, lombosciatică, discopatii, luxaţii, contuzii, precum şi în unele forme de paralizie.

Infuzia din spânz se prepară atât din frunze cât şi din rădăcini. Pune o bucată de 3 mm de rădăcină de spânz sau 1-2 bucăţi de 3 mm de frunză la 1 cană de 250 ml de apă clocotită. Lasă acoperit 2-3 minute şi strecoară. Foloseşte infuzia aplicând comprese pe locul dureros, apoi lasă descoperit, ca să se zvânte.

De asemenea, se poate folosi şi macerat din spânz. Toacă mărunt o rădăcină mică de spânz, pune-o într-o sticlă şi toarnă peste ea apă călduţă. Lasă 1 lună la macerat, apoi filtrează. Fierbe lichidul rezultat şi combină cele 2 extracte. Lichidul obţinut foloseşte-l pentru în comprese pe care le aplici pe zonele afectate.

Pentru efect sporit, ţine-le 1 oră, apoi lasă locul să se zvânte. Aplică 1 singură dată pe zi, mai multe zile la rând, până la dispariţia nevralgiei.

Pentru a pregăti tinctura din spânz ai nevoie de 1 sticlă de culoare albastră în care pui rădăcină de spânz rasă peste care toarnă alcool de 60 de grade (la o parte plantă, 6 părţi alcool). Lasă la macerat 30 de zile şi foloseşte extern, pentru comprese sau masaj delicat. După folosire, spală bine mâinile.

Toate componentele spânzului sunt toxice, de la flori la rădăcină, planta păstrându-şi toxicitatea şi în stare uscată. Intoxicaţia cu spânz duce la anestezia sistemului nervos central.