Topul celor mai bune ceaiuri de iarnă

1 2 jpg jpeg

Cu soc, muşeţel şi cimbru, contra răcelii

Cele trei plante din compoziţia ceaiului au proprietăţi minune asupra organismului. Socul reduce temperatura corpului în stările febrile, fiind recomandat în răceli, gripe şi în bronşite.

Muşeţelul are şi el calităţi antiinflamatoare ca şi socul şi este apreciat datorită proprietăţilor dezinfectante. Cimbrul îi conferă ceaiului renumele de antibiotic natural. Puternic dezinfectant, cimbrul poate combate tusea şi infecţiile respiratorii, intestinale şi urinare.

Cum îl prepari:

Laşi la uscat timp de 48 de ore flori de soc, de muşeţel şi de cimbru şi prepari apoi o infuzie din: 10 g soc, 10 g muşeţel şi 5 g cimbru, cât să încapă într-o lingură. Peste amestec pui 250 ml de apă fierbinte şi laşi la infuzat 10 minute. Se bea îndulcit cu miere.

Cu portocală şi iasomie, pentru linişte

O combinaţie menită să-ţi reînvie simţurile. În timp ce portocala îţi readuce pofta de viaţă, iasomia îţi „lucrează“ sistemul nervos, liniştindu-te.

De asemenea, iasomia stimulează producerea de substanţe care transmit creierului o stare de bine.

Se curăţă coaja de la o portocală şi se lasă la uscat cel puţin 24 de ore. Prepari apoi o infuzie din 250 ml de apă clocotită, în care adaugi o linguriţă de iasomie şi laşi să stea la infuzat 5 minute. Presari apoi o linguriţă cu coajă de portocală şi mai aştepţi 5 minute. Îl serveşti îndulcit cu miere.

Din coji de mere, cu efect reconfortant

Este unul dintre cele mai „exotice“ ceaiuri, cu un gust rafinat. Cojile de mere îi conferă ceaiului o acţiune vitaminizantă, iar scorţişoara ajută în combaterea stresului şi a stării de agitaţie. Împreună, pot ţine la distanţă răcelile şi gripa.

Cureţi un măr şi pui coaja la uscat minimum 48 de ore, apoi o adaugi în apă fierbinte (250 ml) şi laşi la infuzat timp de 7-8 minute. Amesteci cu scorţişoară (un vârf de cuţit) şi-l strecori. Se poate consuma îndulcit cu miere ori cu ulei sau cu sirop de arţar.

Ceai verde şi zmeură, cu efect antimicrobian

Al treilea amestec de ceai fructat are în compoziţie ceaiul verde (bogat în antioxidanţi) şi zmeură, care se mândreşte cu proprietăţi anticancerigene şi antimicrobiene. Este o combinaţie care încântă papilele gustative. Nu face exces de ceai verde cu zmeură.

Ceaiul verde conţine un echivalent al cofeinei, care-ţi poate da o senzaţie de surescitare, de aceea nu-l bea după ora 18.00.

Cum îl prepari:

Faci o infuzie din 250 ml de apă clocotită, în care adaugi o linguriţă de plantă de ceai verde şi laşi la infuzat 5 minute.

Pui apoi o linguriţă de fructe de zmeură uscate şi-l mai laşi la infuzat încă 5 minute. Se serveşte îndulcit cu miere.