Terapiile alternative, de ajutor în accidentul vascular

1 2 jpg jpeg

Soluţii PREVENTIVE Pentru ameţeală • Polenul – se face o cură de 30 de zile, de 3 ori pe an. Se iau 2 linguriţe de granule de polen (ca atare sau amestecate cu miere) dimineaţa, cu 30 de minute înainte de masă. • Sirop din fructe de cuişoare – 500 g de cuişoare se strivesc într-un mojar, se amestecă cu 150 ml de apă, se lasă 3-4 ore, se strecoară, apoi se adaugă 700 g miere şi se toarnă într-un recipient de sticlă de culoare închisă, se astupă ermetic şi se păstrează la rece. Se fac 4 cure pe an, în cadrul cărora se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi. • Ginkgo biloba – se prepară o infuzie din 5 g de plantă la 250 ml de apă, se acoperă 5-8 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere, se administrează de 2 ori pe zi, până la ora 15.00. • Ciuboţica-cucului – se consumă sub formă de infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă, se fierbe 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. • Alte terapii de ajutor – acupunctura, reflexoterapia. Pentru amorţelile mâinilor • Unguente pe bază de venin de albine – se fac fricţionări seara, la culcare, timp de 7 zile, cu pauză de 10 zile, apoi se poate relua în acelaşi ritm. • Coada-racului – se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se consumă 2 căni pe zi. • Lemn-dulce – se consumă 3 căni de infuzie preparată dintr-o linguriţă de rădăcini mărunţite la o cană cu apă clocotită (200 ml). • Trifoi roşu – se prepară un decoct din 2 linguriţe de flori, frunze şi ramuri la 250 ml de apă, se fierbe 30 de minute şi se beau 2 căni pe zi. • Alte terapii de ajutor - acupunctura, injecţiile subcutanate cu venin de albine în punctele dureroase sau în cele de acupunctură.

Mai poţi citi şi:

- AVC-ul face tot mai multe victime printre tineri

- 10 porunci pentru a preveni un AVC

- Vitamina care reduce riscul de AVC

• Aplicaţii locale cu cataplasme de argilă – la 5 g de pulbere de argilă galbenă/roşcată se adaugă apă plată până la obţinerea unei paste. Aceasta se întinde fie pe zona dureroasă, fie pe o fâşie de tifon, care se aplică apoi pe zona afectată. În ambele situaţii, cataplasma se lasă 30 de minute, după care se îndepărtează, iar pielea se unge cu ulei de sunătoare, lavandă şi ienupăr. Acesta se prepară astfel: într-un recipient de 400 ml, de culoare închisă, se pun ½ flori de sunătoare, ½ flori de levănţică şi 50 boabe de ienupăr, deasupra se toarnă ulei de măsline presat la rece, în aşa fel încât tot amestecul să fie acoperit complet. Se lasă la macerat 10-12 zile, apoi se strecoară.

• Iarbă-mare – se prepară un decoct din 20 g de rădăcini la 200 ml de apă, se fierbe 20 de minute, se consumă 4 linguri pe zi, în care se adaugă câte 15 picături de extract de mlădiţe de salcie. Se consumă după mese.

• Alte terapii de ajutor - acupunctura, reflexoterapia şi masajul spatelui (acesta este contraindicat în hernia de disc).

• Coada-calului – se administrează sublingual, câte 1 g de pulbere de 3 ori pe zi sau ca decoct (1 linguriţă la 250 ml de apă, se fierbe 15 minute, se beau 3 căni pe zi).

• Coajă de ou – se prepară un macerat din cojile de la 5 ouă şi din suc de lămâie. Într-un recipient de sticlă se pune coaja ouălor fierte, se adaugă sucul de la 2-3 lămâi, astfel încât să fie acoperite complet cojile. Se lasă la macerat 3-5 zile, se filtrează şi se amestecă apoi cu 100 g de miere. Se iau 2 linguriţe pe zi, înainte de mese, şi 2 după mese.

• Alte terapii de ajutor – reflexoterapia, tratamentul homeopat (Calcarea carbonica – pentru cei cărora nu le place laptele, Calcarea phosphorica – pentru persoanele iritabile, care au furnicături în extremităţi şi se trezesc greu dimineaţa).

• Cura de dezintoxicare – se face cu suc de mere şi suc de roşii, câte 100 ml din fiecare, de 3 ori pe zi, alternându-se în cursul unei zile. Se administrează 300 ml suc de mere şi 300 ml suc de roşii timp de 10 zile.

• Mărar – infuzie cu 1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 5 minute, se consumă seara, înainte de culcare.

• Măceş – sub formă de tinctură, 50 de picături pe zi, fracţionat (25 de picături dimineaţa şi 25 seara).

• Salcâm – tinctură, 10 picături de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, după mese.

• Alte terapii de ajutor – masajul general. Se foloseşte ulei de masaj îmbogăţit cu ulei de lavandă şi de ienupăr. La 100 ml de ulei de masaj se adaugă 50 de picături de ulei de lavandă şi 50 de ienupăr. Mai sunt indicate reflexoterapia, acupunctura şi homeopatia (Bryonia, Nux vomica, Sepia, Sulfur).

• Coada-calului – infuzie preparată din 1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 8 minute şi se consumă 2 căni pe zi.

• Cicoare – se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de rădăcini mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 15 minute şi se beau 2 căni pe zi.

• Dovleac - din 60 g de seminţe decorticate pisate se obţine o pastă care se amestecă cu 2 linguriţe de miere. Se consumă pe parcursul a 2 zile, pe stomacul gol.

Acest simptom este specific paraliziei pe o jumătate a corpului (hemiplegie), în cadrul căreia pacientul mişcă lateral piciorul şi îl aduce în faţă, asemănător mişcării coasei. În această situaţie, sunt indicate:

* băile cu decoct din ienupăr, ace de pin, frunze de viţă-de-vie, în părţi egale – se prepară dintr-o lingură din amestecul de plante la 1 litru de apă. Se fierbe 30 de minute, se adaugă în apa de baie, se fac băi de 2 ori pe săptămână, timp de 10 minute.

* Alte terapii de ajutor – electroacupunctura, reflexoterapia, hidrogimnastica, balneoterapia (Gura Ocniţei, Techirghiol, Vatra Dornei).

„În urmă cu un an, mama mea a suferit un accident vascular cerebral, după care a făcut recuperare. Totuşi, are o stare de nervozitate excesivă. Ce plante sunt de ajutor în această problemă?”

Dr. Cristina Bălănescu

Medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucureşti

Pentru nervozitatea excesivă de după accidentul cerebral, sunt indicate terapii alternative precum acupunctura, reflexoterapia, masajul terapeutic şi de relaxare, aromaterapia, meloterapia (Richard Clayderman) şi tratamentul homeopat (Argentum nitricum, Chamomilla şi Hyosciamus).

Dintre plante, se recomandă: decoctul de anason (1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă, se fierbe 6 minute, se strecoară, se beau 3 căni pe zi, 15 zile pe lună) şi infuzia de hamei (1 lingură de conuri de hamei la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 15 minute, se beau 2 căni pe zi, 30 de zile).

Se mai pot încerca infuzia de măghiran (1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 2-3 minute, se consumă 2 căni pe zi, timp de o lună) şi infuzia de roiniţă (1 linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute şi se beau 3 căni pe zi).