Terapii blânde pentru bolile de rinichi

1 2 jpg jpeg

Rinichii au rolul de a filtra reziduurile şi toxinele din sânge. De acolo, acestea sunt transportate prin căile urinare în vezică şi apoi sunt eliminate prin uretră. Dacă nu bei suficiente lichide, se creează mediul potrivit pentru apariţia şi înmulţirea bacteriilor, provocând cistite şi inflamaţii ale rinichiului.

Acestea se manifestă prin dureri asemănătoare unor arsuri şi prin nevoia urgentă de a urina. Când ­simţi că ai nevoie la toaletă, du-te imediat. Reţinând urina, nu faci altceva decât să contribui la înmulţirea bacteriilor.

Pentru a preveni problemele cu rinichii, evită expunerea la frig, precum şi consumul de cafea şi de alcool şi hidratează-te corespunzător (2 l de lichide pe zi). ­ Este bine să consumi frecvent ceapă, usturoi, pătrunjel, mărar, ţelină, struguri, suc de mere, de pere, de gutui, ciorbe şi supe calde, aceste alimente având acţiune ­diuretică, antiseptică şi antiinflamatoare. Băile calde, pansament renal

Este bine să faci băi calde cu cetină de brad, de aproximativ 30 de minute, după care e bine să stai în pat, învelit, cel puţin o oră. Sunt indicate şi băile calde de şezut cu amestec de coada-calului, aproximativ 30 de minute, precum şi împachetările şi compresele calde pe partea inferioară a abdomenului.

Consumă ceaiuri diuretice şi antiinflamatoare din plante precum: cozi de cireşe, mătase de porumb, urzică, coada-calului, coada-şoricelului, mesteacăn, ienupăr, muguri de pin, cimbru sau cimbrişor. Infuzia o prepari dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fiartă. Poţi bea 3-4 căni cu ceai pe zi, în amestec (îndulcit cu miere polifloră), până la reducerea durerilor renale.

Uleiul de lavandă, antibiotic natural

Există tincturi care conţin amestecuri de plante diu­retice, la care se adaugă uleiuri esenţiale de lavandă şi de cimbru. Au efect antibiotic şi dezinfectant puternic. Se administrează intern, câte 20 de picături dizolvate în 150 ml de apă, de trei ori pe zi, în cure de 21 de zile.

Uleiurile volatile de cimbru, ienupăr, arbore de ceai, lămâie sau de lavandă au acţiune diuretică, antiin­flamatoare şi antiseptică.

Fiertura de orz combate cistita

Cistita provoacă tulburări urinare, dureri pelviene şi disurie (urinare dureroasă). În cazul în care apar febră, dureri în regiunea lombară, greaţă şi urină tulbure, cu miros înţepător, poate fi vorba despre pielonefrită, infecţie care poate duce la insuficienţă renală dacă nu este tratată corespunzător.

În tratamentul cistitelor se folosea în trecut o fiertură de orz, o terapie blândă. Pentru preparare, ai nevoie de 125 g orz, 1 lămâie,1 l apă şi 2 linguri miere. Se pune orzul la fiert şi se rade jumătate din coaja de lămâie. Se schimbă apa din oală şi se adaugă coaja rasă.

Se lasă la fiert până se înmoaie orzul. Se îndulceşte cu miere polifloră.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie, tel: 0728.30.48.47

2 jpg jpeg

Problemele renale, mai frecvente iarna

Cele mai frecvente afecţiuni ale aparatului urinar sunt inflamaţiile şi infecţiile la nivelul vezicii urinare, uretrei, ureterelor şi al rinichilor. Ele apar mai ales în anotimpul rece, fiind favorizate de expunerea la frig şi la umezeală şi de purtarea unei îmbrăcăminţi necorespunzătoare.

Cistita reprezintă o inflamaţie a vezicii, care poate fi asociată cu o infecţie bacteriană – în 80% din cazuri, bacteria incriminată este E.coli (Escherichia coli).