Sunătoarea, un antidepresiv natural

1 2 jpg jpeg

Această plantă conţine hipericină, o sustanţă de culoare roşu-brună care are rolul de a reduce nivelul de stres din organism. În plus, sunătoarea mai conţine şi saponine, taninuri, acid ascorbic, nicotinic şi valerianic.

Beneficiile sunătoarei

Datorită ingredientelor pe care le conţine, sunătoarea are o serie de beneficii asupra organismului. Pe lângă faptul că elimină tensiunile nervoase şi reduce depresia moderată, sunătoarea este indicată şi ca adjuvant în tratarea afecţiunilor hepatice şi biliare, în afecţiuni ale cavităţii bucale şi în tratamentul local al arsurilor. De asemenea, planta poate fi utilizată şi în tratamentul sindromului premenstrual şi al tulburărilor de somn.

Modalităţi de administrare

Sunătoarea poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură, macerat în ulei, capsule şi cataplasme.

Pentru prepararea infuziei ai nevoie de o linguriţă de plantă mărunţită, peste care se adaugă 200 ml de apă fiartă. Ceaiul se acoperă şi se lasă 15-20 de minute la infuzat, după care se strecoară şi se bea neîndulcit. Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pe zi.

Maceratul în ulei se prepară din 20 de grame bine mărunţită care se umezesc cu 20 ml de alcool (peste 70%) şi se lasă timp de 12 ore, după care se adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui. Amestecul se ţine pe baia de abur 3 ore, timp în care se amestecă din când în când. Apoi, compoziţia se lasă la macerat timp de 2-3 zile, după care se filtrează şi se depozitează în sticluţe închise la culoare.

Pentru tratarea arsurilor superficiale se prepară cataplasme cu infuzie preparată din 30 de grame de plantă la un litru de apă clocotită. Amestecul se ţine acoperit timp de 20 de minute, după care se strecoară şi se aplică comprese pe zonele afectate.

Atenţie! Înainte de a începe o cură cu sunătoare se recomandă consultul unui medic de specialitate, pentru a exclude posibilitatea de a intereacţiona cu alte medicamente.