Sunătoare şi roiniţă contra tulburărilor de somn

1 2 jpg jpeg

Sforătitul apare când aerul inspirat este perturbat în timpul somnului din cauza îngustării căilor aeriene la nivelul nasului, cavităţii bucale sau gâtului.

În unele cazuri,

este însoţit de episoade de oprire a respiraţiei, care poartă numele de apnee. Printre cauzele frecvente ale sforăitului se numără deviaţia de sept, polipii nazali, dar şi greutatea mult peste medie a persoanei.

Uvuloplastia cu laser este utilă în tratamentul sforăitului. Este indicată şi în anumite cazuri de apnee uşoară şi moderată.

Câteva picături de ulei de măsline administrate înainte de culcare reduc semnificativ sforăitul.

Toarnă o cană de apă peste 4 linguri de frunze de urzică şi lasă să dea într-un clocot. Apoi ia de pe foc, acoperă şi laşi la infuzat 30 de minute. Bea 2 căni de ceai pe zi, ultima înainte de culcare.

Peste 2 linguriţe de frunze uscate de salvie toarnă o cană de apă clocotită, acoperă cu un capac şi lasă la infuzat 30 de minute. După răcire, strecoară şi îndulceşte cu miere, apoi fă gargară de 2 ori pe zi.

Toarnă o cană de apă clocotită peste o linguriţă de frunze uscate de roiniţă, acoperă cu un capac şi lasă la infuzat 15 minute. Bea 1-2 căni, ori de câte ori e nevoie. Roiniţa este bună şi contra abceselor sau dureilor de dinţi. Clăteşte gura de mai multe ori pe zi cu ceai din frunze de roiniţă.

Peste o lingură de plantă mărunţită toarnă apa clocotită şi lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Strecoară şi îndulceşte cu puţină miere. Bea 2 căni de ceai pe zi. Pentru a mări efectul, în compoziţia ceaiului de cimbrişor poţi pune frunze de pătlagină, flori de nalbă şi rădăcină de ciuboţica-cucului.

Toarnă peste 2 linguriţe de sunătoare o cană de apă clocotită, apoi lasă să fiarbă la foc mic 10 minute. Bea 2-3 căni de ceai pe zi.

Nu folosi sunătoare dacă iei medicamente contra depresiei, insomniei, epilepsiei, sau dacă te expui mult la soare. Planta este contraindicată gravidelor şi persoanelor alergice.