Sucul de ceapă combate tusea şi infecţiile
În Evul Mediu, europenii consumau ceapă la scară largă, pentru gustul unic şi pentru proprietăţile terapeutice ale acestei legume. Printre calităţile medicinale apreciate la maximum în zilele noastre, se numără efecte: diuretice, de stimulare a sistemului nervos, hepatice, antieumatismale, antiseptic, antiinfecţioase. Este bine de ştiut că ceapa are şi proprietăţi afrodiziace? Tratează bronşitele
Sucul de ceapă este cel mai des recomandat ca tratament în caz de afecţiuni respiratorii, cum sunt bronşitele, răcelile sezoniere, astmul şi gripa. Poţi face un sirop din 200 g de ceapă curăţată de coajă, tocată mărunt, pe care o pui la fiert în 300 ml de apă, într-o oală cu capac.
Amestecul trebuie să scadă la jumătate, iar apoi, după ce se răceşte, îl strecori şi adaugi miere, până la 100 g. Pentru adulţi, se recomandă 3-6 linguri pe zi, iar pentru copii, 6-8 linguriţe.
Eficient pentru susţinerea funcţiilor renale, sucul de ceapă are proprietăţi diuretice, influenţând contracţia vezicii urinare. De asemenea, are calităţi antihelmintice, adică tratează problema viermilor intestinali. Sucul obţinut din 2 cepe, consumat zilnic, cu înghiţituri mici, este un diuretic puternic, care poate elimina excesul de uree. Pe lângă suc, poţi încerca şi remediul cu fiertură din ceapă.
Ai nevoie de o ceapă mare, tăiată mărunt, 4 linguri de ulei de măsline, 150 ml apă, 40 g de untură. Toate ingredintele se fierb 10 minute, apoi se bea amestecul cald, seara, mai multe zile la rând.
Sucul de ceapă calmează crizele de astm bronşic, şi aduce beneficii în tratamentul infecţiilor faringiene. Poţi obţine suc de ceapă cu storcătorul electric sau razi ceapa pe răzătoarea mică şi o storci prin tifon steril. Indicat e să bei 100-200 ml de suc pe zi. De asemenea, poţi face decoct din 2 linguriţe de ceapă tocată, la 200 ml de apă, pe care îl fierbi 5 minute. Zilnic, bea 2 căni pe zi.
Acţionează eficient şi în varice
Ai circulaţia periferică deficitară şi varice? Te ajută tot sucul de ceapă. De-a lungul timpului, acest remediu a dovedit calităţi deosebite în insuficienţele circulatorii periferice din diferite cauze, în special venoase.
Sucul acţionează favorabil asupra circulaţiei sangvine de la nivelul membrelor inferioare. Remediul previne blocajele în fluxul de sânge, ceea ce duce la ameliorarea aspectului varicelor. Poţi consuma sucul de ceapă cu miere, pe care îl faci din 1 kg de ceapă roşie, stoarsă cu un storcător electric.
Peste sucul obţinut, adaugi 300 g de miere şi amesteci. Îl păstrezi într-un recipient de sticlă, la frigider, nu mai mult de o săptămână. Bei câte 50 ml înainte sau în timpul fiecărei mese principale, într-o cură de o lună.
Îl mai poţi folosi:
-în caz de abcese şi furuncule, sub formă de cataplasme îmbibate cu suc de ceapă;
-în atenuarea durerilor reumatice, tot cu comprese;
-în constipaţie şi balonare, pentru că sucul are proprietăţi laxative blânde.
medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti
Ca să ameliorezi simptomele tusei, încearcă sucul de ceapă, care are efect calmant, emolient, antispastic bronşic şi antibiotic.
Îl poţi îndulci, după gust, cu miere, pentru că aceasta are proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare şi favorizează expectoraţia. Sucul din ceapă şi nuci, pe care îl prepari dintr-o ceapă mare, 6 nuci, un praf de scorţişoară, 2 litri de apă, 2 linguriţe de miere, calmează crizele de tuse şi durerile în gât. Fierbe amestecul câteva minute, laşi la răcit şi adaugi mierea.