Ştiai asta despre morcovi?

1 2 jpg jpeg

Inclus în categoria superalimentelor, morcovul este o sursă preţioasă de vitamine şi minerale, fiind recomandată în dietele pentru întărirea sistemului imunitar, combaterea anemiei, îmbunătăţirea vederii şi tratamentul afecţiunilor hepatice. Consumul frecvent de morcovi ajută şi la prevenirea bolilor cardiovasculare şi chiar a cancerului, potrivit studiilor. Întăreşte oasele şi protejează ficatul

Zeci de soiuri de morcovi se cultivă în toată lumea, iar culorile lor variază de la portocaliu intens până la galben şi alb, dar îl poţi găsi şi colorat în mov. Cei în nuanţa portocalie sunt recomandaţi în medicina naturistă, deoarece au în compoziţie o cantitate mai mare de betacaroten.

Acesta este un antioxidant esenţial care se transformă în vitamina A în timpul digestiei. Substanţă care protejează în special ficatul, vitamina A favorizează şi eliminarea toxinelor din corp.

Pe lângă vitamina A, care menţine sănătatea ochilor, morcovul conţine vitamina K, o substanţă care protejează şi întăreşte sistemul osos.

În fruntea calităţilor medicinale pe care le are morcovul se numără principiile active antianemice, remineralizante, tonice, care reglează flora intestinală şi scad tensiunea arterială.

De asemenea, morcovul grăbeşte cicatrizarea rănilor, combate diareea şi, în acelaşi timp, acţionează eficient şi în caz de constipaţii. Fibrele din morcovi curăţă intestinul gros şi elimină paraziţii, fiind şi un bun vermifug. Se bea aproximativ 100 de ml de suc pe zi, în cure de câte 21 de zile, pentru a scăpa de viermii intestinali, inclusiv de tenii.

Mâncând morcovi şi mai ales frunze de morcov, din care poţi face salată, poţi reduce nivelul mare de colesterol „rău“ (LDL). Efectul pozitiv se datorează substanţei numită beta-sitosterol, care se găseşte în frunze şi care poate inhiba absorbţia colesterolului LDL. În acest caz, e indicat să consumi câte 100 gde frunze şi rădăcină de morcovi pe zi sau poţi face suc din care bei câte 100 ml pe zi.

Morcovii sunt recomandaţi şi pentru sănătatea inimii. Potasiul conţinut de această legumă reglează nivelul de sodiu din corp, care, în exces, poate declanşa hipertensiunea arterială, şi ţine sub control presiunea sângelui.

Tratamentul hipertensiunii constă în administrarea zilnică a 2 ceşti cu suc de morcovi pe zi, timp de o lună.

Salata din frunze şi felii sau cuburi din rădăcină, pe care o mănânci din 2 în 2 zile, timp de 3 luni, are efecte pozitive şi în îngrijirea pielii. Compuşii antioxidanţi ca flavonoidele şi clorofila au capacitatea de a încetini îmbătrânirea celulară, acţionând împotriva radicalilor liberi, care au rolul de a deteriora ţesuturile.

În plus, aceştia redau prospeţime tenului, regenerează pielea şi „şterg“ petele de pe faţă. Poţi face măşti din morcovi raşi sau în combinaţie cu smântână, pe care le laşi să acţioneze cel puţin un sfert de oră, apoi clăteşti faţa cu apă călâie, din abundenţă.

Substanţele antioxidante din morcovi ajută şi la echilibrarea nivelului de minerale din corp, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar şi la creşterea rezistenţei la infecţii. Pentru efecte maxime consumă aproximativ 250 ml de suc de morcovi pe zi, pe stomacul gol.

În compoziţia morcovului intră şi 2 pigmenţi necesari sănătăţii ochilor, luteina şi zeaxantina. Aceştia previn bolile care îmbătrânesc retina, cum sunt cataracta sau degenerescenţa maculară. Mai mult, vitamina A se transformă la nivelul retinei într-un pigment purpuriu numit rodopsină, care măreşte acuitatea vizuală şi îmbunătăţeşte adaptarea vederii de la lumină la întuneric.

Frecvent întâlnită la copiii mici, diareea se poate trata naturist cu supă de morcovi, un remediu excelent şi delicios. Pentru a o prepara ai nevoie de o jumătate de kilogram de morcovi, pe care îi tai bucăţi şi îi fierbi într-un litru de apă până se înmoaie, după care îi pisezi.

Apa rămasă de la fierbere se amestecă cu pasta de morcovi, pe care se adaugă o jumătate de linguriţă de sare marină. Copilul poate consuma supa în decursul a 24 de ore, în cură de 3 zile. Supa se bea cu biberonul, iar piureul cu linguriţa.

Persoanele care se constipă des pot rezolva problema ţinând un regim cu suc de morcovi. În funcţie de constipaţie, care poate fi cronică sau acută, cura poate fi mai scurtă sau poate dura mai mult. Se recomandă consumul de 250 ml de suc de morcovi pe zi, dimineaţa şi înainte de culcare, până când problema dispare. Se poate adăuga suc de mere, care favorizează digestia.

Dr Mihai Alin Scarlat

medic primar medicină internă, cu competenţă în fitomedicină

0244.210.386, http://www.asociatiadoctorscarlat.ro/

Morcovul acţionează ca un cicatrizant al rănilor, plăgilor, arsurilor, ulcerelor varicoase, furunculelor, dermatozelor, crapăturilor pielii. Pentru tratamentul afecţiunilor externe, se recomandă decoctul din frunze proaspete de morcovi, cu care se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Tot extern se utilizează şi cataplasmele cu morcovi daţi prin răzătoare sau cataplasmele de frunze proaspete pisate. Aftele şi stomatitele se vindecă dacă faci gargare de mai multe ori pe zi, din care una seara, înainte de culcare, cu decoct din frunze.