Sovârful uşurează respiraţia
Tratează afecţiunile stomacale
Gastrita, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea, colitele de fermentaţie sunt doar câteva dintre problemele pe care sovârful le poate ameliora. Adaugă 2 linguriţe de plantă mărunţită în 250 ml de apă clocotită. Acoperă, lasă la infuzat 10 minute, după care strecoară. Se recomandă administrarea a 4 linguri de infuzie înainte de fiecare masă.
Adjuvant în problemele de respiraţie
Persoanele care au o respiraţie grea din cauza astmului, a bronşitei cronice sau a tusei convulsive, pot să încerce ceaiul de sovârf. Pune 1 linguriţă de frunze uscate de sovârf la infuzat într-o cană de apă clocotită, aşteaptă 10 minute, iar apoi strecoar-o. Ia între 4 şi 5 linguri înainte de fiecare masă şi vei observa că vei putea respira mai bine.
Stimulează creşterea părului
Printre multiplele beneficii ale sovârfului se numără şi stimularea creşterii părului şi combaterea mătreţii. Prepară o tinctură dintr-un amestec de 50 g de sovârf şi 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70 de grade. Lasă la macerat 15 zile, apoi strecoară. Înainte de baie, pune 2 linguri de macerat în 200 ml de apă şi fricţionează scalpul.
Citeşte şi: „De ce nu pot să respir?”
Alină tulburările de somn
Obiceiurile alimentare proaste, bolile neurologice şi durerea cronică sunt doar câteva cauze ale insomniei. Sovârful poate ameliora acestă tulburare de somn. Prepară o infuzie din 2 liguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită. Aşteaptă 30 de minute să se răcească şi bea 1 cană pe zi. De asemenea, dacă îţi speli capul cu infuzie obţinută dintr-o mână de sovârf în 3 litri de apă clocotită vei putea dormi mai bine. Las-o să se răcească 1-2 ore, apoi reîncălzeşte-o.
Ameliorează problemele ginecologice
Planta este utilă femeilor cu fibrom uterin, chisturi ovariene sau celor care se află în perioada de premenopauză. Adaugă 2 linguri de plantă uscată la 300 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat 15 minute, apoi pune la răcit şi aşteaptă 45 de minute. Bea 150 ml de lichid cald, de 2 ori pe zi, înainte de masă şi starea ta de sănătate se va îmbunătăţi.
Info:
Printre persoanele care nu trebuie să consume sovârf sunt femeile însărcinate, cele care prezintă alergii la plantele din familia Lamiaceae sau cele cu anemie feriprivă.