Sov├órful u┼čureaz─â respira┼úia

1 2 jpg jpeg

Tratează afecţiunile stomacale

Gastrita, tulburarile intestinale, dizenteria, diareea, colitele de fermentaţie sunt doar câteva dintre problemele pe care sovârful le poate ameliora. Adaugă 2 linguriţe de plantă mărunţită în 250 ml de apă clocotită. Acoperă, lasă la infuzat 10 minute, după care strecoară. Se recomandă administrarea a 4 linguri de infuzie înainte de fiecare masă.

Adjuvant în problemele de respiraţie

Persoanele care au o respira┼úie grea din cauza astmului, a bron┼čitei cronice sau a tusei convulsive, pot s─â ├«ncerce ceaiul de sov├órf. Pune 1 linguri┼ú─â de frunze uscate de sov├órf la infuzat ├«ntr-o can─â de ap─â clocotit─â, a┼čteapt─â 10 minute, iar apoi strecoar-o. Ia ├«ntre 4 ┼či 5 linguri ├«nainte de fiecare mas─â ┼či vei observa c─â vei putea respira mai bine.

Stimuleaz─â cre┼čterea p─ârului

Printre multiplele beneficii ale sov├órfului se num─âr─â ┼či stimularea cre┼čterii p─ârului ┼či combaterea m─âtre┼úii. Prepar─â o tinctur─â dintr-un amestec de 50 g de sov├órf ┼či 50 g de urzici uscate la 1 litru de alcool de 70 de grade. Las─â la macerat 15 zile, apoi strecoar─â. ├Änainte de baie, pune 2 linguri de macerat ├«n 200 ml de ap─â ┼či fric┼úioneaz─â scalpul.

Cite┼čte ┼či: ÔÇ×De ce nu pot s─â respir?ÔÇŁ

Alin─â tulbur─ârile de somn

Obiceiurile alimentare proaste, bolile neurologice ┼či durerea cronic─â sunt doar c├óteva cauze ale insomniei. Sov├órful poate ameliora acest─â tulburare de somn. Prepar─â o infuzie din 2 liguri┼úe de plant─â la 200 ml de ap─â clocotit─â. A┼čteapt─â 30 de minute s─â se r─âceasc─â ┼či bea 1 can─â pe zi. De asemenea, dac─â ├«┼úi speli capul cu infuzie ob┼úinut─â dintr-o m├ón─â de sov├órf ├«n 3 litri de ap─â clocotit─â vei putea dormi mai bine. Las-o s─â se r─âceasc─â 1-2 ore, apoi re├«nc─âlze┼čte-o.

Amelioreaz─â problemele ginecologice

Planta este util─â femeilor cu fibrom uterin, chisturi ovariene sau celor care se afl─â ├«n perioada de premenopauz─â. Adaug─â 2 linguri de plant─â uscat─â la 300 ml de ap─â fierbinte. Las─â la infuzat 15 minute, apoi pune la r─âcit ┼či a┼čteapt─â 45 de minute. Bea 150 ml de lichid cald, de 2 ori pe zi, ├«nainte de mas─â ┼či starea ta de s─ân─âtate se va ├«mbun─ât─â┼úi.

Info:

Printre persoanele care nu trebuie să consume sovârf sunt femeile însărcinate, cele care prezintă alergii la plantele din familia Lamiaceae sau cele cu anemie feriprivă.