Soluţii urgente pentru stările de rău
Ameţeala
Senzaţia de slăbiciune şi ameţeală pe care unele persoane o resimt ori de câte ori se ridică brusc sau îşi schimbă poziţia se poate trata cu remedii naturiste. O soluţie rapidă împotriva stărilor de ameţeală este ghimbirul, care are efect stimulator. Ia o linguriţă de praf de ghimbir, ţine sub limbă timp de 10 minute, după care înghite.
Din ghimbir mai poţi încerca şi tinctura, din care iei câte o linguriţă diluată în 100 ml de apă. Şi sucul proaspăt de fructe, care are proprietăţi vitaminizante, poate ameliora pe loc starea de ameţeală. Stoarce un măr, o roşie şi o portcoală, iar pentru a obţine şi mai multă energie adaugă şi un morcov sau o banană.
Aromat, dar şi cu efect revigorant, uleiul de lavandă este un alt ,,tratament” rapid împotriva stărilor de ameţeală. Din el poţi lua 1-2 picături cu puţină miere de albine, fie poţi opta pentru un masaj general, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.
Cum mai poţi trata stările de ameţeală:
- ceaiul de anason (o linguriţă de fructe la o cană cu apă/ o cană pe zi) şi cel de lămâiţă (3-4 linguri de plantă la un litru de apă/ 3 căni pe zi); - sucul proaspăt de morcov, sfeclă şi castravete; - amestec de apă caldă cu oţet de mere (2-3 linguriţe la un pahar), consumat după masă. El conţine flavonoizi şi aminoacizi, care ajută organismul să-şi restabilească echilibrul natural. Starea de greaţă
Starea de greaţă se poate înlătura cu ajutorul leacurilor bunicii. Un astfel de ,,ajutor” este şi borşul, cu care se acreşte ciorba. Pentru a înlătura starea de vomă bea un pahar de borş, fie unul de limonadă, în care adaugi câteva picături de ulei esenţial de mentă.
Cum mai poţi trata stările de greaţă:
- sucul proaspăt de lămâie sau cel de gutuie;
- uleiul esenţial de levandă sau de mentă, care are proprietăţi calmate. Pune pe un serveţel sau o batistă câteva picături şi inspiră adânc aroma;
- ceaiul de ghimbir este un bun ,,medicament” împotriva stărilor de greaţă, inclusiv a celor din perioada sarcinii. Infuzia o prepari dintr-o linguriţă de ghimbir răzuit la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care strecoară şi bea călduţ. Mai poţi încerca şi ceaiul, pe care îl prepari cu ghimbir cristalizat, fie capsulele cu ghimbir, pe care le procuri din magazinele naturiste;
- cu ajutorul seminţelor de chimion măcinate, din care iei jumătate de linguriţă. Le mai poţi adăuga într-un pahar de lapte, în care pui şi o linguriţă de miere de albine;
- sucul de sfeclă, amestecat în părţi egale cu apă rece, ajută la ameliorarea acestei neplăceri. În suc mai poţi adăuga şi o jumătate de linguriţă de lămâie.
Dureri abdominale
Pentru a trata durerile de stomac, cauzate de indigestie, de ulcer sau de gastrită, încearcă remediul cu bicarbonat de sodiu. Adaugă o linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă şi bea amestecul. Şi oţetul de mere dizolvat în apă ajută la calmarea crampelor. În plus, el la uşurează digestia. Pune o lingură de oţet într-un pahar cu apă şi bea cu înghiţituri mici.
- capsulele cu ulei de mentă ajută la relaxarea stomacului (doza se stabileşte de către medic);
- o soluţie rapidă şi eficientă pentru a calma durerile abdominale este şi un prosop cald. Încălzeşte un prosop şi ţine-l cald pe burtă până începe să se răcească;
- pulberea din frunze de pătlagină, din care iei câte o linguriţă. În cazul în care durerea nu cedează complet, mai poţi lua de două ori pe zi aceeaşi cantitate.
Un bun calmant pentru durerile dentare este tinctura din echinacea, pe care o poţi cumpăra din magazinele naturiste şi care are efect sedativ. Pune pe vată câteva picături de tinctură de echinacea sau de ulei esenţial de cuişoare şi masează zona dureroasă. Un alt leac din farmacia verde este şi amestecul din lapte şi ştevie. Pune la fiert o cană cu lapte şi adaugă 2-3 frunze de ştevie uscată. Fiarbe timp de 10 minute, streacoară şi ţine în gură amestecul, cât poţi suporta de fierbinte.
Cum mai poţi trata durerile dentare:
- taie un castravete în felii subţiri, cu care masezi locul dureros;
- mierea de albine şi uleiul de măsline calmează durerile dentare (remediul este recomandat în special copiilor). Masează timp 2-3 minute locul dureros;
- pune pe puţină vată o picătură de esenţă de vanilie şi acoperă gingia în zona dureroasă.
Migrene
Însoţite de multe ori de vărsături sau de tulburări de vedere, durerile de cap (migrenele) se pot trata cu ajutorul leacurilor din farmacia verde, precum pelinul. Pune la fiert în puţin ulei de măsline câteva frunze de pelin, iar după ce s-a răcit filtrează şi masează cu acest amestec zona tâmplelor. O altă soluţie rapidă de tratare a migrenelor este şi scorţişoară. Formează o pastă fină din câteva linguriţe de scorţişoară cu apă şi aplică în zona tâmplelor şi pe frunte.
Cum mai poţi trata migrene:
- cataplasmele cu rondele de ceapă sau hrean răzuit puse pe frunte;
- pune la fiert pentru 5-10 minute o linguriţă de mărar tocat la o ceaşcă de lapte şi bea amestecul cald.
INFO: Gravidele trebuie să consulte medicul înainte de a lua remediile împotriva stărilor de greaţă.