Socul susţine tratamentul infecţiilor urinare
Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative şi diuretice. De asemenea, combate infecţiile la nivelul plămânilor, stimulează sistemul imunitar şi este un puternic cicatrizant. Bogată în acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, taninuri, potasiu, mucilagii, fenoli şi flavonoide, acid folic, antocieni, vitaminele C şi A, planta este recomandată în cazurile de psoriazis, astm, rinită alergică şi alte probleme. Remediile din soc previn bolile de inimă şi reduc nivelul de colesterol.
Socata, un bun diuretic
Tonic nervos şi fizic, socata este, graţie acţiunii depurative, utilă în tratarea infecţiilor urinare, cât şi a bolilor de rinichi sau a retenţiei de apă. Se dizolvă 1 kg de zahăr în 6 l de apă, peste care se adaugă sucul de la 4 lămâi. Se toarnă într-un borcan de 10 l, în care se pun 6-8 inflorescenţe de soc.
Se leagă borcanul la gură cu tifon şi se ţine 3 zile la temperatura camerei, amestecând de 2-3 ori pe zi, până când socata începe să fermenteze şi capătă un gust plăcut, acidulat. Se strecoară şi se pune în sticle. Se administrează 3 pahare a câte 30-75 ml pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. În cazul pielonefritei (infecţie a tractului urinar superior), socului i se vor asocia plante cu proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare (gălbenele, cimbrişor).
Decoctul alungă durerile în gât
Din flori de soc poţi face un decoct pentru a calma inflamaţiile gâtului, fiind, de asemenea, un bun remediu şi în cazul gingivitei. Peste 50 g de flori de soc se toarnă 1 l de apă şi se lasă să fiarbă 5 minute. După ce s-a răcit, decoctul se foloseşte ca apă de gură de 4-6 ori pe zi, mai ales după mese.
Citeşte şi: Scapă de toxine cu soc!
Infuzia alină durerile reumatismale
Fitoterapeuţii recomandă remediile cu soc în reumatisme inflamatoare şi degenerative. Persoanele cu astfel de boli îşi pot prepara o infuzie din flori de soc, din 1-2 linguriţe şi 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau cel puţin 3 căni pe zi.
Combate virozele respiratorii
Bogat în vitamina C, socul stimulează sistemul imunitar, distruge microbii, fiind recomandat în boli inflamatoare, în gripă, răceli, rinite, faringite, laringite, traheobronşite. Favorizează transpiraţia, ajutând la scăderea febrei şi la eliminarea toxinelor din organism. Ca tratament, se face o infuzie, dintr-o linguriţă de flori de soc şi 1 cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau zilnic 3-4 căni.
Are efect laxativ
Socul este remediu şi în cazul constipaţiilor, având efect laxativ. Tinctura obţinută din fructele de soc normalizează tranzitul intestinal, mobilizează toxinele, previne retenţia de apă şi menţine greutatea sub control. Totodată, este indicată şi în crizele de gută. Se prepară din fructele care nu au ajuns complet la maturitate, de culoare roşie spre violet, în cel mult 24 de ore de la recoltare.
Se spală foarte bine şi se zdrobesc cu furculiţa până devin ca o pastă. Fructele se pun într-un tifon curat şi se storc cu mâna, prin presare. Combină apoi în proporţia 1:1 cu alcool - 1 pahar de suc amestecat cu 1 pahar de alcool alimentar dublu rafinat. Conţinutul se păstrează în sticle mici, închise la culoare. Se iau zilnic 20 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.