Rozmarinul îmbunătăţeşte memoria

Mirosul puternic al plantei conferă mâncărurilor un gust deosebit, iar creierului, un plus de sănătate. Ultimele cercetări arată că antioxidanţii din compoziţia rozmarinului previn îmbătrânirea prematură a ţesutului cerebral, ajutând la prevenirea bolii Alzheimer.
S-a observat că această plantă îmbunătăţeşte memoria cu 60-70%. Ulei esenţial de rozmarin, folosit în aromaterapie, aduce beneficii pentru memorie şi celor care se pregătesc pentru un examen. Însă indicaţiile rozmarinului nu se opresc aici. Ajută corpul să se refacă după boală Pentru îmbunătăţirea tractului respirator, se pun la infuzat, într-un pahar cu apă fierbinte, 2 linguriţe de rozmarin, pentru 30 de minute. Se strecoară amestecul şi se bea călduţ.
De asemenea, infuzia de rozmarin se foloseşte pentru a întări organismul după boală. Se infuzează 2 linguri de plantă în 300 ml apă jumătate de oră. Se iau câte 2 linguri de infuzie înainte de mesele principale.
Datorită proprietăţilor antibacteriene, rozmarinul poate fi utilizat cu succes ca odorizant şi dezinfectant pentru locuinţe. Se pune o mână de rozmarin în 500 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se lasă în cameră, într-un bol neacoperit.
Rozmarinul funcţionează ca un analgezic local în calmarea durerilor provocare de artrită. Substanţele din compoziţia plantei diminuează răspunsul sistemului nervos la stimulii dureroşi.
Pentru a combate durerea, se recomandă masarea cu ulei esenţial de rozmarin a zonelor cu problemă de 2 ori pe zi. Acest ulei este eficient şi în reducerea durerilor musculare, de cap şi reumatice, prin aplicarea pe locurilor afectate (în cazul migrenelor, se masează tâmplele).
Pentru cei care se confruntă cu căderea părului, se recomandă masarea zilnică a scalpului cu ulei esenţial de rozmarin în amestec cu ulei esenţial de lavandă, cedru şi cimbru (în cantităţi egale).
Pentru grăbirea creşterii părului, se amestecă rozmarin (2 linguri) cu ulei de migdale (500 ml) şi se lasă la macerat 2 săptămâni. Masca obţinută se încălzeşte şi se aplică pe păr pentru 15 minute. Pentru rezultate vizibile, procedura se repetă o dată pe săptămână, timp de 2 luni.
De asemenea, pentru eliminarea mătreţii, eficientă este şi infuzia de rozmarin. Se amestecă planta (3 linguri) cu apă clocotită (500 ml) şi se lasă la infuzat într-un termos 6 ore. Se aplică infuzia la rădăcină şi se lasă să acţioneze 30 de minute, timp în care se înfăşoară părul într-un prosop.
Se amestecă 3 linguriţe de rozmarin cu 2 linguriţe de muşeţel şi 2 linguriţe de frunze de mentă. Peste plante se toarnă 1 litru de vin alb sec şi se lasă la macerat 2 săptămâni. Ulterior, se adaugă în amestec 2-3 picături de ulei esenţial de rozmarin. Loţiunea obţinută se aplică pe faţă în fiecare seară, cu ajutorul unei dischete demachiante.
Utilizarea rozmarinului în scopuri terapeutice este interzisă femeilor gravide, persoanelor care suferă de colite, ulcer gastric, hipertensiune şi boala Crohn. De asemenea, tratamentul intern cu ulei esenţial de rozmarin se face doar cu acordul medicului.