Roiniţa îţi readuce relaxarea

1 2 jpg jpeg

Dispersată prin sudul şi vestul României, roiniţa se găseşte în locuri uscate, pietroase sau prin pajişti. Planta are numeroase proprietăţi: antispastice, antidiareice, cicatrizante şi calmante, fiind folosită în scopuri medicinale încă din Antichitate. Sedativ natural Un remediu natural pentru combaterea anxietăţii şi al stresului, infuziile cu roiniţă te ajută să te relaxezi. Prepară o infuzie dintr-o lingură de roiniţă pe care o adaugi la 250 ml de apă clocotită. Menţine remediul un sfert de oră la temperatura camerei, după care strecoară-l şi bea-l pe stomacul gol. Nemţii, de exemplu, o utilizează adesea ca tranchilizant şi sedativ în insomniile de origine nervoasă. Planta ajută muşchii să se relaxeze şi conferă o stare de linişte, fiind de folos în combaterea tulburărilor de somn. Alungă indigestia

În cazul în care te confrunţi cu probleme de digestie, consumul remediilor pe bază de roiniţă te va ajuta să le tratezi. Planta are proprietăţi sedative şi antispastice, asigurând buna funcţionare al tractului gastrointestinal. Prepară o infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la 1 cană cu apă. Bea 1-2 căni pe zi după ce mănânci. Poţi să bei o cană îndulcită cu miere şi seara, înainte de culcare.

Roiniţa conţine un analgezic numit eugenol, care este de mare folos pentru ameliorarea durerilor de cap şi a celor musculare. Proprietăţile acestei plante pot reduce şi durerea menstruală, premenstruală şi cele provocate de colici. În astfel de probleme, încearcă maceratul la rece preparat dintr-o lingură de roiniţă adăugată în 250 ml de apă rece. Menţine preparatul maxim 8 ore la temperatura camerei şi apoi strecoară-l. Bea 3 căni pe zi cu jumătate de oră înainte de fiecare masă.

Citeşte şi: Florile de tei alungă migrenele

Conform unor studii recente, s-a demonstrat că roiniţa are un efect pozitiv şi asupra memoriei, ajutând la reţinerea informaţiei şi la reducerea riscului apariţiei bolii Alzheimer. Pentru o memorie mai bună, planta poate fi administrată sub formă de pulbere. Macină roiniţa cu ajutorul râşniţii electrice şi ia câte o linguriţă de 4 ori pe zi. Pulberea trebuie ţinută sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Remediile cu roiniţă trebuie evitate de femeile însărcinate, pentru că pot stimula uterul, ducând la avorturi spontane. De asemenea, pot reacţiona cu diverse medicamente sau pot provoca alergii severe.

Pentru a elimina bacteriile dentare, respiraţia urât mirositoare sau durerea de măsele, se recomandă gargara cu infuzie de roiniţă.