Redu colesterolul cu flori de ventrilică
Creşte cu precădere în zonele montane, dar este întâlnită şi la altitudini mai joase. Florile şi frunzele pot fi recoltate atât înainte, cât şi după înflorite, în perioada mai-iunie. În schimb, rădăcina de ventrilică trebuie să fie recoltată doar toamna, înainte ca planta să se usuce. Conţine uleiuri eterice, substanţe amare, taninuri şi saponine, compuşi care oferă calităţi fitoterapeutice. Datorită substanţelor amare din compoziţie, ventrilica are proprietatea de a scădea colesterolul rău ( LDL-ul). Este recomandat siropul de de ventrilică, din care se iau 3 linguriţe pe zi, înainte de mesele principale. Pui în 2 litri de apă 200 ml flori şi frunze uscate de ventrilică. Fierbi 30 de minute, într-un vas acoperit cu capac, apoi strecori. După ce s-a răcit, adaugi miere după gust, amesteci până când se dizolvă, torni într-un recipient din sticlă şi ţii siropul la frigider.
Alungă simptomele răcelilor
Tusea este unul dintre principalele neplăceri din timpul răcelilor. Ceaiul de rădăcină de ventrilică este recomandat în cazul tusei cu expectoraţii, dar reduce şi alte simptome ale răcelii, cum este febra, deoarece favorizează transpiraţia. Pui 1 linguriţă de rădăcină mărunţită de ventrilică în 200 de ml apă şi o fierbi 5 minute, apoi o strecori şi laşi ceaiul la răcit. Bei câte 1 cană pe zi, în special seara. Deoarece este amar, poţi îndulci ceaiul cu miere. Urmezi tratamentul cel puţin 5 zile la rând. Ceaiul poate fi consumat şi de cei care suferă de bronşită sau pleurezie.
Alină durerile reumatismale
Rigiditatea articulaţiilor, durerile de încheieturi sau de spate şi mers, sunt simptome ale afecţiunilor articulare. Pe lângă tratamentul clasic, bea în fiecare zi 100 ml de vin de ventrilică, indicat în reducerea durerilor. Pui 100 g de flori şi frunnze de plantă mărunţite în 1 l de vin alb. Laşi la macerat 5 zile, într-un loc răcoros, apoi strecori şi păstrezi vinul la rece.
Îmbunătăţeşte digestia
Un alt beneficiu al plantei este reglarea tranzitului intestinal. Ventrilica stimulează secreţia biliară, grăbeşte eliminarea gazelor intestinale şi previne crampele stomacale apărute după mesele copioase. Pentru a preveni simptomele, bea înainte de mesele principale o ceaşcă de infuzie de ventrilică. Ai nevoie de 1 linguriţă de rădăcină mărunţită de plantă, pe care o laşi la infuzat în apă fierbinte 5-6 minute. Bei doar după ce s-a răcit infuzia.
Vindecă rănile superficiale
Ventrilica poate fi folosită şi în uz extern, deoarece are rol dezinfectant şi cicatrizant. Este recomandată pentru leziunile uşoare cum sunt zgârieturile sau juliturile. De asemenea, poate fi folosită şi pentru unele boli ale pielii, eczeme sau abcese. Ai nevoie de 100 g de flori şi frunze proaspete de ventrilică, pe care le pasezi în blender, le pui într-un tifon curat şi storci sucul. Îmbibi o faşă curată în suc, o pui pe rană şi laşi să acţioneze 20-30 de minute. Repeţi tratamentul până când rana se cicatrizează.
Bine de ştiut!
Ventrilica este utilă şi celor care au probleme de concentrare. Ea ajută la îmbunătăţirea memoriei şi alungă stările de oboseală din perioadele solicitante.