Proprietăţile rădăcinei de valeriană

2 jpg jpeg

Valeriana este una dintre cele mai eficiente plante de leac, însă remediile pe bază de rădăcină de valeriană se adresează cu precădere persoanelor care suferă de tulburări emoţionale, stres fizic şi emoţional, precum şi bolile fizice asociate lor.

Valeriana este antidepresivul pe care natura l-a pus la îndemâna omului. Rădăcinile de valeriană mai au, de asemenea, efecte benefice asupra funcţionării inimii, dar şi acţiune antispastică.

Ceaiul de valeriană este alternativa naturistă la medicamentele recomandate în nevroze, palpitaţii ale atacurilor de panică, insomnii, tulburări de menopauză, dureri stomacale pe sistem nervos. Fiind un foarte bun sedativ şi tranchilizant, nu trebuie, totuşi, să se utilizeze ceaiul de valeriană pe perioadă nelimitată de timp, ci doar într-un tratament bine gândit.

Iată, aşadar, care sunt principalele proprietăţi ale ceaiului de valeriană!

Proprietăţile rădăcinei de valeriană - insomnie

Nenu­mărate teste cli­nice, făcute pe paci­enţi de toate vârstele şi care su­fereau de diferite tipuri de tulburări de somn, arată eficienţa valerianei ca se­da­tiv şi somnifer. Ad­mi­nistrarea de extract de va­le­riană înlătură dificul­tatea de a adormi, micşorează sem­nificativ procentul de treziri nocturne, favori­zea­ză apariţia fazei de somn profund fără vise (etapa cea mai odihnitoare a som­nului). Cu alte cuvinte, vale­riana ajută la mărirea pe­rioadei de somn şi - foarte im­por­tant - îmbunătăţeşte calitatea acestuia.

Se fac tratamente de câte 6 săptămâni şi se administrează în fiecare searî, înainte de culcare, câte 2 capsule cu extract de valeriană. Efectele se văd după 3 săptămâni de tratament.

Proprietăţile rădăcinei de valeriană - stări de panică şi anxietate

Stările de panică sunt o consecinţă directă a tulburărilor emoţionale de tipul anxietăţii sau depresiei. Rezul­tatele cele mai evidente apar după 4 săptămâni de tratament, care va consta în administrarea a 1-2 capsule de valeriană de 3 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de două luni, cu 14-21 de zile de pauză.

De asemenea, în tratamentul stărilor de anxietate şi atacuri de panică cu ceai de valeriană, efectele se resimt imediat şi ajută inclusiv la eliminarea stării de stress, depresiei şi neliniştii, dar şi în stările de isterie sau alte disfuncţii nervoase.

Proprietăţile rădăcinei de valeriană - stări nevrotice

Valeriana este un medicament natural împotriva stărilor nervoase, care nu are efecte secundare nedorite şi nici nu dă dependenţă. Se foloseşte pe perioada determinată de timp, sau atunci când aveţi nevoie de un somnifer sau în perioadele de solicitare maximă.

Doza zilnică recomandată este de 1 până la 3 căni pe zi de 1 linguriţă de rădăcină de valeriană la 250 ml apă clocotită. Nu ar trebui băut ceaiul înainte de a începe ceva care necesită concentrare mare. Din cauza gustului amar, ceaiul de valeriană s-a dovedit a fi un bun tratament natural atunci când vreţi să renunţaţi la fumat. Ceaiul de valeriană ajută la tratarea dependenţei de nicotină, se bea câte o gură de fiecare dată când simţiţi nevoia de a fuma şi o cană seara la culcare.

Proprietăţile rădăcinei de valeriană - calmant natural al inimii

Cu ajutorul valerianei se tratează în mod special tulburările cardiace care apar pe fond de stres şi de an­xietate.

Un studiu realizat în China, în anul 2003, arată că tra­tamentul cu valeriană are efecte benefice pentru 88% din pacienţii cu anghină pectorală. Crizele dureroase de anghină pectorală au scăzut în intensitate şi s-au ră­rit în urma administrării valerianei, la fel ca şi senti­men­tul subiec­tiv de panică din timpul crizei. Se admi­nistrează de trei ori pe zi, 1-2 capsule cu extract de valeriană, în cure de 40 de zile, cu 7-10 zile de pauză.

Un alt efect benefic pe care îl are ceaiul de valeriană, este faptul că ajută la liniştirea durerilor de cap, durerilor menstruale, crampe stomacale, afecţiuni respiratorii şi scăderea tensiunii arteriale.

Proprietăţile rădăcinei de valeriană - cum se consumă şi indicaţii privind combinaţia cu alte medicamente

În timpul curelor cu valeriană nu se iau alte medicamente sedative sau antihistaminice. Tratamentul cu valeriană nu ar trebui asociat cu consumul de alcool sau droguri. De asemenea, cei care suferă de afecţiuni ale ficatului ar trebui să consulte un medic înainte de a începe un tratament cu valeriană. Condusul este interzis pe timpul tratamentului cu valeriană, iar cei care ştiu că vor urma o intervenţie chirurgicală nu ar trebui să consume valeriană înainte de operaţie.