Plantele – speranţă sau amăgire în cancer?
Leacurile din plante şi-au dovedit eficienţa încă din cele mai vechi timpuri în diverse probleme de sănătate. Şi când vine vorba de cancer, una dintre afecţiunile care a „câştigat“ tot mai mult teren în ultimii ani, numeroase studiile au demonstrat că preparatele din plante ajută la potenţarea efectelor tratamentelor clasice, cu câteva condiţii.
Ele trebuie să fie recomandate de specialistul fitoterapeut în colaborare cu medicul oncolog, să fie administrate conform indicaţiilor şi să completeze tratamentul medicamentos. Astfel, remediile ajută la întărirea imunităţii, reduc efectele neplăcute ale bolii şi încetinesc multiplicarea celulelor cancerose. Unele plante pot afecta terapia clasică Deşi în ultima perioadă au apărut tot mai multe remedii miraculoase care promit tratarea cancerului, important de ştiut este că boala are şanse mari să fie tratată, dacă este diagnosticată în fazele incipiente.
Remediile din plante sunt un aliat de încredere în lupta împotriva cancerului, doar dacă sunt indicate în paralel cu tratamentul clasic (chimioterapie, radioterapie etc.).
În cartea sa „Cancerul – tratamente naturiste“, specialistul în fitoterapie Eugen Giurgiu spune că „preparatele din plante se pot asocia terapiei oncologice în orice fază a bolii, indiferent de localizarea ei sau vârsta pacientului“. Remediile trebuie recomandate doar de fitoterapeut, mai ales că unele plante pot anula efecte altora, fie pot să-şi intensifice acţiunea şi să afecteze terapia clasică.
Te-ar mai putea interesa:
- Ce să mâncăm ca să prevenim cancerul
- Cum poţi reduce riscul de cancer de sân
- 6 simptome care ar putea anunţa un cancer
Cunoscut şi sub denumirea de creanga de aur, vâscul este un bun ajutor în lupta împotriva cancerului. Studiile din ultimii ani realizate la Institutul German de Imunologie şi Oncologie Experimentală au arătat că extractul de vâsc (injectat în sânge) face ca efectele negative ale chimioterapiei şi radioterapiei să fie mai puţin resimţite.
De ajutor este şi maceratul de vâsc. Îl prepari din 2-4 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă rece. Laşi vasul acoperit 8 ore, după care strecori şi bei câte 2-3 căni pe zi (îndulcite cu puţină miere), timp de 20 de zile.
Recunoscut pentru efecte sale diuretice, ceaiul verde este un remediu eficient care previne creşterea tumorilor canceroase. Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă britanici au arătat că ceaiul verde conţine polifenoli numiţi catechine, care opresc formarea de noi vase de sânge de către celulele canceroase. Mai mult, planta măreşte şi efectul radioterapiei.
Prepari ceaiul astfel: pui o linguriţă de ceai verde în 250 ml de apă şi fierbi 8-10 minute. Filtrezi şi bei câte 6 căni de ceai pe zi. Este necesară fierberea timp 10 minute pentru ca planta să-şi elibereze catechinele cu efect anticancerigen.
Studiile au dovedit că alimentaţia joacă un rol important în patologia unor forme de cancer, în special a celor cu localizare digestivă. Un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe şi legume, cu limitarea consumului de carne (în special de carne grasă) şi de dulciuri concentrate, poate preveni apariţia şi multiplicarea celulelor canceroase.
Legumele crucifere (varza, conopida, broccoli) conţin sulforafan şi indo-3-carbinol, substanţe care ajută la eliminarea toxinelor emise de unii compuşi cancerigeni. Efecte similare au şi remediile din ceapă, usturoi, praz, dar şi cele din spânz (barba-ursului).
Remediile din ghimbir sunt eficiente când vine vorba de efectele neplăcute ale chimioterapiei şi radioterapiei. Prin efectele sale antioxidante şi antiinflamatoare, preparatele cu ghimbir reduc senzaţia de greaţă dată de chimioterapie şi încetineşte vascularizarea tumorilor.
Taie o bucată de ghimbir în feliuţe mici şi opăreşte-le 10-15 minute în 300 ml de apă clocotită. Bea câte 2-3 căni de infuzie de ghimbir pe zi, timp de 3 săptămâni.
Folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale curative, şofranul completează lista remediilor indicate în cancer. Studiile au arătat că substanţele antiinflamatoare din condiment ajută la distrugerea tumorilor maligne, prin blocarea formării de noi vase de sânge la nivelul acestora.
Amestecă un sfert de linguriţă de pulbere de şofran cu o jumătate de lingură de ulei de măsline şi cu puţin piper negru. Combinaţia o poţi adăuga peste salate.
Plantele aromatice nu dau doar un gust plăcut mâncărurilor, ci au şi proprietăţi anticancerigene. Dintre condimente, rozmarinul, cimbrul, busuiocul şi menta sunt bogate în uleiuri esenţiale din familia terpenilor, substanţe care au un rol important în blocarea dezvoltării celulei canceroase, dar şi în accentuarea eficienţei citostaticelor. Infuzia din aceste condimente o poţi prepara dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă fierbinte. Se beau câte 2-3 căni pe zi, timp de 20 de zile.
De asemenea, pătrunjelul şi ţelina conţin apigenin, un antiinflamator puternic, care stimulează distrugerea celulelor maligne. Este indicat să consumi aceste condimente şi verdeţuri atât la prepararea mâncărurilor, dar şi sub formă de remedii.
Beneficii în tratarea cancerului, indiferent de tipul lui, aduce şi cura cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, potrivit specialistului Rareş Simu. Important este ca uleiul să fie administrat dimineaţa, înainte ca persoana să se spele pe dinţi. Pe stomacul gol, iei o lingură de ulei ca şi cum ai clăti gura timp de 15-20 de minute, după care arunci întreaga cantitate.
Este foarte important să nu înghiţi nici un pic de ulei deoarece, la sfârşit, el este toxic. Dacă faci corect procedura, uleiul va avea o culoare albicioasă. Poţi repeta procedeul de mai multe ori pe zi.
La fel de eficientă este şi cura cu argilă, recunoscută pentru proprietăţile sale anticancerigene. O urmezi timp de 3 săptămâni, după care faci o pauză de 10 zile şi se o reiei. Dizolvi o lingură de argilă într-un pahar de apă (de izvor sau plată).
Primele două zile bei doar apa de deasupra argilei, iar mai apoi amesteci şi consumi tot conţinutul. În prima săptămână bei un pahar pe zi, dimineaţa, apoi, în a doua săptămână, 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara. În cea de-a treia săptămână, consumi câte 3 pahare pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara.
Aloe vera se numără printre remediile care ajută la distrugerea celulelor maligne, în combinaţie cu tratamentul oncologic. Fitoterapeuţii recomandă cura cu aloe pentru o lună, timp în care nu se consumă lapte sau ouă.
Amesteci într-un borcan de sticlă 1,5 kg plantă măcinată (neudată în prealabil 5 zile) cu 2,5 kg de miere şi 3,5 l de vin roşu. Păstrezi la rece amestecul 5 zile, după care iei câte o linguriţă de 3 ori pe zi, cu două ore înainte de mese. În toată această perioadă, este bine să consumi cât mai multe fructe şi legume.
Tratamentele alternative care se aplică pacienţilor cu cancer se realizează după scheme bine gândite, adaptate strict individului în cauză. Dintre remediile oferite de natură, cele mai importante sunt mărul-lupului, salvia, năpraznicul, cătina albă, ţintaura, urzica, coada-calului.
Pentru o absorbţie cu eficienţă maximă, plantele terapeutice se recomandă a se consuma sub formă de pulbere, administrate sublingual (sub limbă). Efecte benefice are şi cura cu ouă de prepeliţă - se iau câte 7 ouă pe zi, timp de 10 zile, apoi se face o pauză de 10 zile, după care se reia încă de două ori.